Смолян обяви бедствено положение заради пожар (ОБНОВЕНА)

13414
Смолян обяви бедствено положение заради пожар (ОБНОВЕНА)

Община Смолян обяви бедствено положение заради бушуващ голям пожар в региона.

Пожарът се разрази в гора край смолянския квартал "Райково". Огнищата са няколко, като едно от тях е само на няколкостотин метра от крайните къщи на квартала, предаде Дарик.

Близо 300 полицаи от Смолянска област ще протестират утре

Около 300 служители на МВР от Смолянска област ще вземат участие в националния протест на 8 ноември в София. Това каза за Радио „...

Пожарът се движи застрашително и към близкото село Хасовица. Десетки пожарникари в момента са мобилизирани и се борят с пламъците.

Проблемът е, че в района има няколко бензиностанции.

„Нашите служители са над 40, като на този етап се прави сериозна организация. В гасенето ще се включат служители на горските стопанства в региона", коментира Симеон Цървуланов - директор на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението"-Смолян.

„Прави се всичко необходимо да се локализира огъня и да не се стигне до по-сериозни последствия. Пожарът е огромен", съобщи още Цървуланов.

Пожарникарите са затруднени, тъй като пожарът е в силно пресечена местност и до него се стига трудно. Те са въоръжени с тупалки и моторни триони, правят се опити да се пресекат пламъците.

Военните в Смолян ще провеждат планирани стрелби

Военните ще провеждат планирани стрелби, хората да не навлизат в забранените зони, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация ...

Областният управител на Смолян Илиян Петров подчерта, че е поискана помощ от националната служба за противопожарна и аварийна безопасност за изпращане на хеликоптери. Активирани са всички областни служители на противопожарните служби.

До късния следобед огънят превзе площ от около 100 дка. 350 души са мобилизирани за борба с пожара, два хеликоптера гасят от въздуха. Засега хората от застрашените райони не са евакуирани, прави се всичко необходимо, за да се локализира огънят, но пожарът е огромен. Сред хората, които гасят в Родопите, са екипите на пожарната, полицията, доброволци, военните от 101 Алпийски батальон. Те са концентрирани в района между селата Писаница и Хасовица, където е най-страшно, допълва БГНЕС.

Теренът е труднодостъпен за автомобили. Пожарът е върхов, огънят пълзи по върховете на дърветата и бързо се разпространява. Падналите от снеголомите през март дървета вече са добре изсъхнали и улесняват разгарянето. Най- вероятната причина, поне засега, е човешка небрежност. Предстои да се установява, но сега най-важното е пожарът да се ограничи и угаси.

Сигналът за пожара е постъпил в около 15.00 ч. Пушекът от огъня се разстила почти над целия град, като се забелязва дори и от съседните села.

*Информацията е актуализирана към 18:15 часа

Около 1000 служители на МВР в Смолянска област протестират

В момента всички служби на територията на ОД МВР Смолян, РДГП Смолян и противопожарната служба в цялата област са на протест. Около хи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян