Смолянската РЗИ с писмо до министрите Дончев и Горанов

1314
Смолянската РЗИ с писмо до министрите Дончев и Горанов
Снимка: Анита Чолакова

В понеделник служители на Районната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян ще излязат в обедната си почивка на символичен протест срещу ниските заплати в структурата. Те ще подкрепят исканията, които ще бъдат поставени същия ден от инициативни групи на здравните инспекции в страната в МЗ и Министерски съвет, съобщи пресаташето на инспекцията Светла Стефанова. 

В специално обръщение до вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов служителите на РЗИ в Смолян настояват за промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Община Борино иска да вземе Ягодинска пещера

Община Борино е поискала от държавата да ѝ бъде предоставена за управление известната Ягодинска пещера. Решението е взето с мнозинство ...

Текстът на писмото е подкрепен от служителите на 20 инспекции в страната, заяви Стефанова.

„Липсата на финансов ресурс за заплати в системата от 2012 година до февруари 2018 година доведоха до това около 50% от служителите в нашата система да са на минимална работна заплата или малко над нея. Държавни служители с образование, квалификации и ценз. Не желаем трудът ни е да е приравнен с този на хората с основно и по-ниско образование и без квалификация“, сочат в писмото си те.

Служителите допълват, че поради ограничените бюджетни средства за разходи за заплати в системата на РЗИ (а и в други структури на различно подчинение) е установена тенденция най-късно постъпилите на работа служители да вземат по-високи заплати, поради повишената минимална работна заплата за страната.

„На практика, заради сега действащите нормативни и поднормативни актове, дългогодишни служители получават значително по-ниско трудово възнаграждение от новопостъпилите“, пишат от Смолян.

Скъсяват с 30 км пътуването между Девин и Батак

С 30 км ще бъде скъсено пътуването между Девин и Батак с проект, който местната управа на Девин спечели пред ДФ "Земеделие" по Програма...

Те считат, че сегашната система за заплащане не само, че не допринася за осигуряване на равно възнаграждение за еднакъв или равностоен труд, но и не мотивира служителите поради финансовите ограничения и пожелателния характер на текстовете за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати.

Според тях сега действащата нормативна уредба създава предпоставка за субективизъм и увеличаващи се диспропорции в заплащането.

По думите на Стефанова обещаното при предишния им протест 18% увеличение нямало как да се случи, защото се обоснова именно на тази наредба.

„За да съм обективна, ще кажа, че от 2012 г. до2017 г. вкл., заплатите в системата останаха "замразени" заради липса на финансов ресурс. Парите, които ни дадоха за тази година са благодарение на д-р Даниела Дариткова (депутат, председател на здравната комисия в НС –б.а.). След като беше запозната с проблема, между първо и второ четене на бюджета за 2018г. на МЗ тя предложи прехвърляне на средствата за капиталови разходи към заплати на РЗИ и още 3 институции“, обясни пресаташето на РЗИ в Смолян.

Осъдиха телефонни измамници в Смолян

Двама професионални „Ало“-измамници получиха присъди от Районния съд в Смолян, защото завлекли трима старци от Смолян с общ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян