Тази година няма да има фестивал на ягодата в Осиково

1739
Тази година няма да има фестивал на ягодата в Осиково
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Тази година няма да се прави фестивал на ягодата в девинското село Осиково. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Велин Палигоров – кмет на населеното място. „Фестивалът изисква сериозна организация и трябват много средства за него, в предходни години сме правили, но имахме и спонсори, а с всяка изминала година спонсорите намаляват”, обясни Палигоров и допълни, че и от общините не се отпускат средства за такива дейности.

По неговите думи обаче по време на празника на селото, който ще бъде на 12 и 13 август, пак ще наградят най-добрите производители на ягоди в селото с грамоти. „Не знам поради какви причини тази година на тези дати в нашата община четири селища ще празнуваме по едно и също време. Освен нас, които традиционно правим празника си по средата на август, ще празнуват още Девин, Лясково и Чуреково”, посочи кметът.

Освежаваща ягодова сангрия

Необходими продукти: 2 кг ягоди 1 кг лимони 1 бутилка бяло вино 1 чаша бял ром 4 чаши лимонада 2 чаши шампанско резенчета лимон ...

В Осиково от близо четвърт век голяма част от хората се занимават с отглеждането на ягоди и това е единственото село в Смолянска област където ягодопроизводството е основен поминък.

По този повод в селото от 2011 г. се организира Фестивал на ягодата. По думите на Палигоров и тази година, вкусният плод, с който осиковци се гордеят няма да бъде забравен или пренебрегнат, защото ще бъде част от празника на селото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян