X
 
 

„Топлофикация“ отнася 10 000 лв. глоба, защото Стефан от Смолян не е Стефан от София

4741
photo of „Топлофикация“ отнася 10 000 лв. глоба, защото Стефан от Смолян не е Стефан от София
Снимка: Анита Чолакова
„Топлофикация – София“ ЕАД отнася 10 000 лева глоба по Закона за защита на личните данни, защото поиска от смолянчанина Стефан Иванов да плати сметката на софиянец със същото име.

Инженер-химикът си живее съвсем спокойно като пенсионер в Смолян, когато през  ноември месец 2016 г. му спират пенсията. Колкото и да е малка – 250 лв., все пак тя си е негова. И Стефан Борисов Иванов решава да разбере защо частен съдебен изпълнител му я блокира.

Така установява, че е длъжник на „Топлофикация – София“, без да има имот там. След маса проверки разбира, че грешката е в дружеството, където вписали неговото ЕГН като длъжник, вместо на софиянец, с когото трите им имена съвпадат.

Първоначалният дълг бил 257 лева, но след като минали всички дела срещу Стефан от Смолян, когото никой не счел за нужно да информира, дължимата сума набъбнала на 1300 лева без лихвите.

Той бе направил няколко опита да обясни на „Топлофикация“, че грешат, но от там го игнорирали. Жалвал се бе и на омбудсмана, но останал разочарован.

„След 6-7 месеца получавам писмо, че не се занимават с влезли в сила дела. А аз очаквах някакъв съвет да ми даде. Пуснах жалба и до „Топлофикация“. Имам отговор, но той не беше към мен, а към ЧСИ. Аз вече като личност, нуждаеща се от отношение, не съществувам, а съм само човекът, който трябва да даде парите. Пише, че имало срокове, а не съм се обадил. А как да се обадя, като не знам, че ме съдят. Те съдят един човек, а изпращат задължението на друг“, обясни през 2017 г. Стефан пред журналисти в Смолян.

Едва след като случаят стана медийно известен, той бе взет присърце и от Мая Манолова. И се разплете институционално.

На практика през 2011 г. Стефан Иванов от 10-ти микрорайон на „Люлин“ в София продава жилището си на друг човек. За 3-4 месеца в период между 2011 и 2012 г. се е трупал дългът в апартамента му.

Проверка в документите на Стефан от Смолян показва, че Стефан от София е подал едно възражение. Явно все пак съдебното дело се е водило известно време срещу него, защото той е възразил, че не дължи вземането по издадената заповед за изпълнение. Подписал е и декларация, че ако напусне града, ще се обажда. Към онзи момент партидата е на него. Името и адресът е на един човек.

Някъде към 2013-та година, от топлинното дружество „допуснали“ техническата грешка, заради която длъжник става Стефан от Смолян. ЕГН-тата са им различни. Софиянецът е 45-ти набор, а смолянчанинът е 48-ми.

След поредица от прошения до „Топлофикация“ му изпращат писмо, в което пише накратко, че той е виновен, той трябва да плати, че има партида, която му е издадена служебно.

През 2013 г. смолянчанинът без никаква причина „се сдобива“ с партида, която съответства не само на неговото име, но вече и на неговото ЕГН. Дотогава този съдбовно важен елемент липсва.

След като се разплете случаят, Стефан от Смолян подаде жалба в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

И ето обаче какво твърдят по време на производството в КЗЛД срещу „Топлофикация“ - че с ЕГН-то на жалбоподателя дружеството се е снабдило от Агенцията по вписванията, чийто регистър е публичен.

През цялото време – и пред комисията, а впоследствие и пред Административния съд в София, от дружеството продължават да твърдят, интересите им като администратор на лични данни са преимуществени пред тези на физическото лице, за което се отнасят данните, а използването на нотариалния акт за ипотека не може да се тълкува като засягане на „личен живот“ на жалбоподателя.

Топлофикация опита да протака делото за исканата от омбудсмана информация

Непосочен адрес от страна на Мая Манолова в искането ѝ за  предоставяне на информация от "Топлофикация София" беше използван от то...

КЗЛД е приела, че по отношение фирмата не е могла да се приложи принудителна административна мярка - даване на срок за отстраняване на нарушението, тъй като нарушението е довършено и неотстранимо. Затова не дава срок, а направо налага минималната санкция 10 000 лв.

В хода на производството всъщност е установено, че партидата, по която не са били изплатени задълженията, даже е на другото лице, на което е бил продаден въпросният апартамент. Тоест, връзка между двамата мъже с име Стефан не е трябвало да бъде правена изобщо.

„Обработването на личните данни на жалбоподателя не е било необходимо за реализиране на законните интереси на администратора на лични данни поради преимущество на интересите на дружеството пред тези на физическото лице /в тази насока се е развила защитата пред органа/, тъй като между Стефан Борисов Иванов и „Топлофикация – София“ не съществуват никакви отношения, включително и за неплатена топлоенергия“, са категорични както от КЗЛД, така и от Административния съд, пред който е обжалвана глобата.

В решението е посочено също, че в конкретния случай нарушението е с висока степен на тежест, която обосновава налагането на най-тежката мярка. Това е така, защото неправомерното обработване на личните данни на жалбоподателя е осъществявано в продължителен период от време, данните са ползвани пред съдебни органи и ЧСИ при липса на което й да е от законовите основания за това.

Решението на АС – София, от началото на този месец подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Зарев 2 Зарев преди 3 месеца Профил на трол?
  Такива събитя в живота на човек доста скъсяват неговата преживяемост. Дали положителния изход в случая е достатъчен? Със сигурност - не . Доста добре информиран трябва за си за да запазиш самообладание и да предприемеш най-правилните стъпки. Такива процедури трябва да са публични за да може от кумова срама да се запушат всички пробойни в системата. А Топлофикация е време да прекрати съществуването виж още ›› си в сегашния формат. Надзора трябва да е публичен и участието на потребителските организации по- съществено. Това са почти 30 години в които тези дружества съсипаха ЖИВОТИ!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Човекът е ходил години наред по мъките. Накрая му обръщат внимание след медиен репортаж. Е, трябва ли всчки в тази страна да ставаме медийни звезди, за да получаваме внимание и справедливост от отговорните държавни инсттуции, на които това им е работата? Докога ще рантутим институции и учреждения, които работят само за пред медиите?! Не мога да проумея що за за пъкъл е това, което смятаме за " виж още ›› ;своя държава"?
 • Зарев 1.1 Зарев преди 3 месеца Профил на трол?
  Жалко, жалко!!! Наистина медийния образ на омбуцмана е доста активен, което винаги е будело съмнение в истинността на целите. Но пак е активност в служба на такива казуси. Аз обаче ако трябва да реша подобен проблем не съм сигурен че ще допусна медийното си присъствие. И дали това означава че просто ще стискам палци за справедливо решение на плоблема. Сигурно ще си остана само с мазоли на палците. виж още ›› Както и да се аргументира човек в такава ситуация няма да има решение ако се накърняват нечии институционални принципи. Добър адвокат и ... пак палците!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Учени: Не съхранявайте доматите в хладилник!

Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника, то това изследване вероятно ще ви накара да промените навиците си. Разбира се, на студено...