Ученици от Чепеларе се включват за трети път в престижно състезание (ВИДЕО)

24569
Ученици от Чепеларе се включват за трети път в престижно състезание (ВИДЕО)

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н. Й. Вапцаров" – град Чепеларе, ще се представи за трета поредна година на финалите на Shell Eco-marathon Европа с подобрен електромобил, задвижван от електрическа батерия. Последователността в усилията на учениците от красивия родопски град ги прави част от глобалната политика на групата компании Royal Dutch Shell plc, които развиват своята дейност по устойчив модел в дългосрочен план, за да подпомогнат посрещането на растящите енергийни потребности на планетата.

По случай 30-та годишнина на Shell Eco-marathon Европа младите таланти от Чепеларе искат да заложат на нов швейцарски двигател, нови гуми и изцяло ново купе с цел по-голяма икономия на гориво и по-добро представяне на трасето в Ротердам през май. Само новият двигател и новите гуми биха увеличили потенциала на футуристичния автомобил да измине над три пъти по-голямо разстояние с 1 кВтч, в сравнение с постигнатия резултат на отбора на миналогодишното състезание.

Три български отбора участваха в най-голямото иновативно състезание за електромобили

Отборът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ измина 168,27 км с 1 кВтч енергия на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2...

Aвтомобилът продължава да носи впечатляващото име STORM-BG, а резервен пилот през тази година е ученичка, избрана заради уменията и страстта й към автомобилите, както и мечтата й един ден да стане автомобилен инженер.

През 2015 г. в работата по автомобила на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе, ще се включат четирима нови ученици от гимназията. Те ще бъдат натоварени със задачата, освен да подпомогнат подготовката на автомобила за финалите на Shell Eco-marathon Европа, да допринесат и за развитието на цялостната концепция със своите креативни, нестандартни и иновативни идеи и енергия.

"И тази година в лабораторията ни кипи усилена работа. Силно мотивирани сме да подобрим миналогодишното си представяне в Shell Eco-marathon Европа. Всяко препятствие, пред което се изправяме, сплотява новия екип и ни кара да даваме най-доброто от себе си. Обещаваме през 2015 г. цяла Европа да говори за учениците от малкия български град Чепеларе“, сподели капитанът и мениджър на отбора Тодор Лазаров.

Професионалната гимназия по селско горско стопанство и туризъм "Н. Вапцаров" в Чепеларе дебютира в Shell Eco-marathon през 2013 г. и стана първото българско средно училище, което се включи в състезанието. Още с първото си участие учениците изминаха 155,57 км с 1 кВтч енергия, а автомобилът им се класира на 24-то място от общо 36 отбора в категорията "Прототипи", задвижвани от електрическа батерия и соларен панел. Година по-късно, през 2014 г., те за втори път премериха сили с младежи от други страни в Ротердам, но с изцяло нов дизайн на автомобила и се наредиха на 27-мо място в класацията.

Renovo Coupe: нова електрическа бегачка

Без съмнение най-големият коз на Renovo Coupe е външният му вид. Ретро визията му обаче е съчетана с най-модерните технологий, излизащи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян