X
 
 

В Смолян откриха обновената експозиция в къща-музей „Ласло Наги“

2210 0
В Смолян откриха обновената експозиция в къща-музей „Ласло Наги“
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова
В Смолян бе открита обновената експозиция в къщата музей „Ласло Наги“ под наслов „Кой любовта ще пренесе“, носеща заглавието на най-известното стихотворение на унгарския поет.

В церемонията с кмета Николай Мелемов и областния управител Недялко Славов участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, посланикът на Унгария н.пр. Текла Харангозо, членове на семейството на Ласло Наги.

Изложбата е посветена на сина на поета – Андраш Наги (1953-2018), чиято дъщеря приветства присъстващите и благодари на Смолян за уважението към творчеството на дядо й.  

Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, поет, преводач, художник, един от първите носители на международна Ботевска награда и орден "Кирил и Методий". Превел е над 10 000 стиха от българската поезия. Три пъти получава наградата "Атила Йожеф", отличен и с унгарската държавна награда "Кошут". Обновител на унгарската поезия със сложно метафорична езикова сплав, с т.нар. "дълги песни". Поетът е автор на 24 книги. На български са издадени четири негови стихосбирки.

Той пристига в България през 1949 г. със стипендия. Остава и твори две години, завладян от българската природа и поезия. Добрите му впечатления от България често го връщат в страната ни, придружаван от съпругата му – поетесата Маргит Сечи.

Изложбата се реализира като проект на Унгарския културен институт в София. Тя включва най-важните елементи от изобразителното, предметното и поетичното наследство на Ласло Наги. Както в поезията, така и в изобразителното и графичното му творчество изпъква мотивът на коня като символ на изчезващия свят на селото, на природата, на естествените общности и на свободата.

Обновената постоянна експозиция е втори етап в процеса на реновиране на музея в Смолян. През 2016 г. със средства, предоставени от Министерство на културата, е направен основен ремонт на покрива му.

Сградата е архитектурна недвижима културна ценност с местно значение, строена през 1870-73 г. за жилищни и стопански нужди на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и конкретно с боядисване на аби (домашно тъкани вълнени платове за шиене на традиционно облекло).

Техническото преоборудване възлиза на 13 800 лв. и включва съвременно осветление, мултимедийни прожектори и друга техника.

Културната проява е част от празничната програмата на община Смолян по повод честването на обединения град Смолян.

В нея взеха участие също представители на Унгарския културен институт в София, Националния фонд "Култура" на Унгария, Унгарската академия на науката, литературен музей "Петьофи", Регионалния исторически музей в Смолян, Съюз на унгарските писатели, Съюз на българските писатели, Българско републиканско самоуправление, Българско самоуправление на Кишпещ, община Кишпещ, фондация "Духовното наследство на Ласло Наги".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители