Защо Смолянско остана без ток дълго време - заради институционално безхаберие

3788
Защо Смолянско остана без ток дълго време - заради институционално безхаберие
Снимка: Григор Павлов

Основен проблем за създалата се бедствена ситуация в Смолянско е непочистената ивица от дървета около пътищата – това са сервитутите около пътищата и електропроводите. В това е категоричен кметът на Доспат инж. Елин Радев, след специален въпрос на Actualno.com.

Той подчерта, че многократно е изпращал писма до Агенция "Пътна инфраструктура" и до Изпълнителната агенция по горите за предприемане на спешни мерки за почистване на тези ивици, но резултат до момента няма. 

Пет села в община Банско са без ток четвърти ден

Пет села в община Банско вече четвърти ден са без ток след голяма повреда. Жителите им са предимно възрастни хора. Вече няколко дни връ...

Три денонощия в община Доспат нямаше ток. Електричеството беше пуснато едва снощи. Около десет други населени места от Смолянско бяха в същото положение. И в момента има села без ток в Девинско, а имаше период, когато почти половината от област Смолян беше без електроснабдяване.

По думите на кмета Радев е недопустимо десетки хиляди жители на няколко общини да остават без ток и вода и да се застрашава животът и здравето на хората заради бездействието на институции, чието задължение е почистването на пътните сервитути по закон, а това се случва почти всяка година.

На същото мнение е и зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова.

"В кадастралните карти не са нанесени сервитутите на пътищата, дори тези на републиканската пътна мрежа. Това означава, че всичко е горски фонд и следва да се ползва само Законът за горите. В него обаче никъде не пише за сервитутите какво трябва да се прави. Държавата трябва да предприеме действия относно всички съществуващи собствености преди плановете за земеразделяне - на държавата за пътищата, на държавата за линейните инфраструктури - далекопроводи и всичко останало, да се нанесат върху кадастралните карти", обясни тя.

Остава в сила бедственото положение в Смолянско

Бедственото положение в Смолянско засега остава, три места в община в Девин са без ток, две в община Борино и едно в община Смолян. Пре...

Цекова посочи, че след промяната на Наредбата за сервитутите сега може ивицата да е и 2 метра даже, а преди е бил 11 метра от оста. Според нея трябва да се преразгледа наредбата за сервитутите, да се обявят възможно най-сериозни рестрикции във връзка с линейната инфраструктура, особено в пресечените планински райони.

"Трябва да бъдат нанесени всички сервитути на пътищата в кадастралните карти. Оттам-насетне АПИ ще си почиства сервитутите и няма да се случват сегашните ситуации с множество паднали дървета по пътищата, които да ги блокират за денонощия. В курортния комплекс всички гори са възстановени на кооперация "Пампорово" до асфалта. Според мен трябва да се направи нещо бързо и разумно, защото това е републиканска пътна мрежа, която преминава през национален курорт", смята инж. Цекова.

Тя обясни, че трябва много по-внимателно да се прегледат нормативите за далекопроводите, защото дори да просеката да е 2, 5 или 10 метра, когато дървото встрани от нея е 15 метра, то при силен вятър или обилен мокър сняг ще падне на жиците.

"Наредбата трябва да бъде изцяло съобразена с височината на дърветата отстрани. Освен това земята под просеките трябва да стане държавна, а не както е сега – просеките се правят от ЕВН и ЕСО, а земята е с най-различна собственост", е категорична Цекова.  И пита следното: "Изграждам нов линеен обект, дават ми сервитут примерно 10 метра, защото в момента дървото отстрани е 10 метра високо, след пет години какво правим?"

Отговорът на този въпрос се крие в чл. 7 ал. 3 от Наредбата за сервитутите на енергийните обекти, променена с ДВ №75 от 2015 година. Разпоредбата казва, че титулярят на сервитута най-малко веднъж на 10 години извършва проверка на съответствието на размера на сервитутната зона на енергийния обект за пренос и разпределение на електрическата енергия в поземлени имоти в горски територии. И при необходимост предприема действия за увеличаване размера на сервитутната зона чрез учредяване на сервитут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян