X
 
 

Защо Смолянско остана без ток дълго време - заради институционално безхаберие

2352
photo of Защо Смолянско остана без ток дълго време - заради институционално безхаберие
Снимка: Григор Павлов
Основен проблем за създалата се бедствена ситуация в Смолянско е непочистената ивица от дървета около пътищата – това са сервитутите около пътищата и електропроводите. В това е категоричен кметът на Доспат инж. Елин Радев, след специален въпрос на Actualno.com.

Той подчерта, че многократно е изпращал писма до Агенция "Пътна инфраструктура" и до Изпълнителната агенция по горите за предприемане на спешни мерки за почистване на тези ивици, но резултат до момента няма. 

Пет села в община Банско са без ток четвърти ден

Пет села в община Банско вече четвърти ден са без ток след голяма повреда. Жителите им са предимно възрастни хора. Вече няколко дни връ...

Три денонощия в община Доспат нямаше ток. Електричеството беше пуснато едва снощи. Около десет други населени места от Смолянско бяха в същото положение. И в момента има села без ток в Девинско, а имаше период, когато почти половината от област Смолян беше без електроснабдяване.

По думите на кмета Радев е недопустимо десетки хиляди жители на няколко общини да остават без ток и вода и да се застрашава животът и здравето на хората заради бездействието на институции, чието задължение е почистването на пътните сервитути по закон, а това се случва почти всяка година.

На същото мнение е и зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова.

"В кадастралните карти не са нанесени сервитутите на пътищата, дори тези на републиканската пътна мрежа. Това означава, че всичко е горски фонд и следва да се ползва само Законът за горите. В него обаче никъде не пише за сервитутите какво трябва да се прави. Държавата трябва да предприеме действия относно всички съществуващи собствености преди плановете за земеразделяне - на държавата за пътищата, на държавата за линейните инфраструктури - далекопроводи и всичко останало, да се нанесат върху кадастралните карти", обясни тя.

Остава в сила бедственото положение в Смолянско

Бедственото положение в Смолянско засега остава, три места в община в Девин са без ток, две в община Борино и едно в община Смолян. Пре...

Цекова посочи, че след промяната на Наредбата за сервитутите сега може ивицата да е и 2 метра даже, а преди е бил 11 метра от оста. Според нея трябва да се преразгледа наредбата за сервитутите, да се обявят възможно най-сериозни рестрикции във връзка с линейната инфраструктура, особено в пресечените планински райони.

"Трябва да бъдат нанесени всички сервитути на пътищата в кадастралните карти. Оттам-насетне АПИ ще си почиства сервитутите и няма да се случват сегашните ситуации с множество паднали дървета по пътищата, които да ги блокират за денонощия. В курортния комплекс всички гори са възстановени на кооперация "Пампорово" до асфалта. Според мен трябва да се направи нещо бързо и разумно, защото това е републиканска пътна мрежа, която преминава през национален курорт", смята инж. Цекова.

Тя обясни, че трябва много по-внимателно да се прегледат нормативите за далекопроводите, защото дори да просеката да е 2, 5 или 10 метра, когато дървото встрани от нея е 15 метра, то при силен вятър или обилен мокър сняг ще падне на жиците.

"Наредбата трябва да бъде изцяло съобразена с височината на дърветата отстрани. Освен това земята под просеките трябва да стане държавна, а не както е сега – просеките се правят от ЕВН и ЕСО, а земята е с най-различна собственост", е категорична Цекова.  И пита следното: "Изграждам нов линеен обект, дават ми сервитут примерно 10 метра, защото в момента дървото отстрани е 10 метра високо, след пет години какво правим?"

Отговорът на този въпрос се крие в чл. 7 ал. 3 от Наредбата за сервитутите на енергийните обекти, променена с ДВ №75 от 2015 година. Разпоредбата казва, че титулярят на сервитута най-малко веднъж на 10 години извършва проверка на съответствието на размера на сервитутната зона на енергийния обект за пренос и разпределение на електрическата енергия в поземлени имоти в горски територии. И при необходимост предприема действия за увеличаване размера на сервитутната зона чрез учредяване на сервитут.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ЕВН се занимават само с обир на българите а за всичко останало го раздават клатикурци !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Около въздушните електропроводи 20 кв. трябва да има просеки с определени разстояния съгласно правилника ! Но тъй като ЕВН е "чуждестранен стратегически инвеститор" той не си почиства просеките по далекопровопдите, защото МОЖЕ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА . После го оправдават, че има аварийна обстановка, а това че не се грижи за ел. съоръженията ...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ами да си приказваме, че "Не е луд който яде зелника а който му го дава", само че не станаха ли прекомерно много ДАВАЧИТЕ ? Нещо като че ли България я раздават, като нещо ненуждно за тях . Примат ЦецУУУ да гъкне нещо ?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА!!! /reshetnikov/
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Бат Ваньо Премиер, Циганин начело на България .
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Отново масово убийство в Нови Искър

Военен е убил родителите си, брат си и баба си, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инцидентът се е случил в гр. Нови Искър. Тази сутрин к...

Последно в Актуално