X
 
 

Защо Смолянско остана без ток дълго време - заради институционално безхаберие

2378
photo of Защо Смолянско остана без ток дълго време - заради институционално безхаберие
Снимка: Григор Павлов
Основен проблем за създалата се бедствена ситуация в Смолянско е непочистената ивица от дървета около пътищата – това са сервитутите около пътищата и електропроводите. В това е категоричен кметът на Доспат инж. Елин Радев, след специален въпрос на Actualno.com.

Той подчерта, че многократно е изпращал писма до Агенция "Пътна инфраструктура" и до Изпълнителната агенция по горите за предприемане на спешни мерки за почистване на тези ивици, но резултат до момента няма. 

Пет села в община Банско са без ток четвърти ден

Пет села в община Банско вече четвърти ден са без ток след голяма повреда. Жителите им са предимно възрастни хора. Вече няколко дни връ...

Три денонощия в община Доспат нямаше ток. Електричеството беше пуснато едва снощи. Около десет други населени места от Смолянско бяха в същото положение. И в момента има села без ток в Девинско, а имаше период, когато почти половината от област Смолян беше без електроснабдяване.

По думите на кмета Радев е недопустимо десетки хиляди жители на няколко общини да остават без ток и вода и да се застрашава животът и здравето на хората заради бездействието на институции, чието задължение е почистването на пътните сервитути по закон, а това се случва почти всяка година.

На същото мнение е и зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова.

"В кадастралните карти не са нанесени сервитутите на пътищата, дори тези на републиканската пътна мрежа. Това означава, че всичко е горски фонд и следва да се ползва само Законът за горите. В него обаче никъде не пише за сервитутите какво трябва да се прави. Държавата трябва да предприеме действия относно всички съществуващи собствености преди плановете за земеразделяне - на държавата за пътищата, на държавата за линейните инфраструктури - далекопроводи и всичко останало, да се нанесат върху кадастралните карти", обясни тя.

Остава в сила бедственото положение в Смолянско

Бедственото положение в Смолянско засега остава, три места в община в Девин са без ток, две в община Борино и едно в община Смолян. Пре...

Цекова посочи, че след промяната на Наредбата за сервитутите сега може ивицата да е и 2 метра даже, а преди е бил 11 метра от оста. Според нея трябва да се преразгледа наредбата за сервитутите, да се обявят възможно най-сериозни рестрикции във връзка с линейната инфраструктура, особено в пресечените планински райони.

"Трябва да бъдат нанесени всички сервитути на пътищата в кадастралните карти. Оттам-насетне АПИ ще си почиства сервитутите и няма да се случват сегашните ситуации с множество паднали дървета по пътищата, които да ги блокират за денонощия. В курортния комплекс всички гори са възстановени на кооперация "Пампорово" до асфалта. Според мен трябва да се направи нещо бързо и разумно, защото това е републиканска пътна мрежа, която преминава през национален курорт", смята инж. Цекова.

Тя обясни, че трябва много по-внимателно да се прегледат нормативите за далекопроводите, защото дори да просеката да е 2, 5 или 10 метра, когато дървото встрани от нея е 15 метра, то при силен вятър или обилен мокър сняг ще падне на жиците.

"Наредбата трябва да бъде изцяло съобразена с височината на дърветата отстрани. Освен това земята под просеките трябва да стане държавна, а не както е сега – просеките се правят от ЕВН и ЕСО, а земята е с най-различна собственост", е категорична Цекова.  И пита следното: "Изграждам нов линеен обект, дават ми сервитут примерно 10 метра, защото в момента дървото отстрани е 10 метра високо, след пет години какво правим?"

Отговорът на този въпрос се крие в чл. 7 ал. 3 от Наредбата за сервитутите на енергийните обекти, променена с ДВ №75 от 2015 година. Разпоредбата казва, че титулярят на сервитута най-малко веднъж на 10 години извършва проверка на съответствието на размера на сервитутната зона на енергийния обект за пренос и разпределение на електрическата енергия в поземлени имоти в горски територии. И при необходимост предприема действия за увеличаване размера на сервитутната зона чрез учредяване на сервитут.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ЕВН се занимават само с обир на българите а за всичко останало го раздават клатикурци !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Около въздушните електропроводи 20 кв. трябва да има просеки с определени разстояния съгласно правилника ! Но тъй като ЕВН е "чуждестранен стратегически инвеститор" той не си почиства просеките по далекопровопдите, защото МОЖЕ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА . После го оправдават, че има аварийна обстановка, а това че не се грижи за ел. съоръженията ...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами да си приказваме, че "Не е луд който яде зелника а който му го дава", само че не станаха ли прекомерно много ДАВАЧИТЕ ? Нещо като че ли България я раздават, като нещо ненуждно за тях . Примат ЦецУУУ да гъкне нещо ?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА!!! /reshetnikov/
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Бат Ваньо Премиер, Циганин начело на България .
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Роден е Иван Мърквичка ...

1856 г. Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. Живописец, педагог и обществен деец. Той е крупна фигура на българския художествен живот след Освобождението, ...

missing image
Отличие за единствения ученик от София, ...

Четвъртокласникът Деян Калапишев от столичното 104 основно училище „Захари Стоянов”, донесъл единствената награда на София от Националното музикално състезание „Ключът на музиката"`2019, в ...

missing image
Световен ден на книгата и авторското ...

Днес, 23 април, светът празнува Деня на книгата и авторското право. Датата е избрана, тъй като на днешния ден умират двама от най-големите ...

Последно в Актуално