Медици в Старозагорско се оплакаха от липса на предпазни средства срещу коронавируса

1530
Медици в Старозагорско се оплакаха от липса на предпазни средства срещу коронавируса
Снимка: Областна администрация - Стара Загора
Заради потвърдените четири случая на коронавирус в градовете Габрово и Плевен днес се проведе заседание на Областния медицински съвет в Стара Загора. На него директорите на болници докладваха предприетите мерки за ограничаване разпространението на вируса. 

Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ разполага с 200 броя индивидуални облекла за медицинския персонал, 1000 маски и достатъчен брой предпазни очила, калцуни и други индивидуални средства за защита, информира проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на лечебното заведение. В момента в Инфекциозното отделение на болницата има 25 пациенти под наблюдение. Утре в лабораторията към здравното заведение се очаква да пристигнат 7 проби от Ямбол. Досега няма положителни проби на изследвани за коронавирус лица. 

Лабораторията за изследване на COVID-19 в Стара Загора е готова 

Създадената по нареждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб лаборатория за изследване на COVID-19 в Стара З...

Утре към лабораторията в Стара Загора ще бъдат изпратени 10-12 проби от деца, които в момента са хоспитализирани в болницата в Казанлък, заяви директорът й д-р Кети  Маналова. Тя и останалите й колеги от болници от областта изразиха притеснение от недостига на лични предпазни средства за медицинския персонал. Не достигат най-вече специалните маски за лице с филтър. Във всички болници са въведени и се спазват строго предписаните мерки за ограничаване на разпространението на вируса у нас. 

Представителите на Областната дирекция на МВР съобщиха, че за работещите на терен полицаи са осигурени предпазни средства. Извършват се проверки на лицата, които са под карантина, и чиито имена са изпратени по списък в дирекцията. 

Лабораторията към болницата разполага в момента с 50 теста, а на склад има още 50, докладва проф. Йовчев. При нужда могат да бъдат доставени още 200. До този момент в старозагорската лаборатория са извършени 35 теста, резултатите от които са отрицателни. 

По предложение на кметовете на общините Областният медицински съвет взе решение да бъдат прекратени временно приемните дни в институциите, където се провеждат такива. Служителите в администрациите, които работят с граждани, ще бъдат оборудвани с лични предпазни средства.     

Забрани и спиране на събития заради коронавируса

Преустановяват се културни мероприятия на територията на всички области в страната. Тази мярка е предвидена в заповед на Министерството...

На заседание на съвета, който се създаде със заповед на областния управител Гергана Микова във връзка с коронавируса, присъстваха директорът на РЗИ д-р Станимир Станков, кметове и зам.-кметове на общините от областта, командирът на Втора механизирана бригада ген. Шопов, директорът на "Териториална дирекция" към ДАНС Георги Георгиев, окръжният прокурор Дичо Атанасов, представители на ОД МВР, директори на болнични заведения, директорът на ЦСМП - Стара Загора, д-р Маргарита Павлова, директорът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, представители на здравни институции. 

По-късно във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България и заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев кметът на община Стара Загора Живко Тодоров издаде заповед, с която се преустановят посещенията на културни мероприятия, в това число и кина, спортните събития ще се  провеждат без публика. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца. Препоръчително е да се ограничат и частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито. 

В общинска администрация до второ нареждане няма да се провеждат приемни дни (отворени врати) за граждани, а в Центъра за услуги и информация ще бъдат повишени мерките за биологична сигурност при обслужване. Препис от заповедта е връчен за сведение и изпълнение на директора на ОДМВР, кметовете и кметските наместници на територията на общината, заместник-кметовете, секретаря на общинската администрация, директора на РЗИ - Стара Загора, и на областния управител.

В понеделник, 9 март, ще бъде публикуван и разпространен график за онлайн приемни дни на кмета Живко Тодоров, заместник-кметовете, главния архитект и секретаря на общината. Всички заявители ще бъдат уведомени предварително. 

Столична община предприе допълнителни мерки заради коронавируса

Столична община предприема действия, свързани с допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метро...

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители