Община Благоевград с електромобил за по-чист въздух

616
Община Благоевград с електромобил за по-чист въздух
Снимка: actualno.com/сн: Община Благоевград
В последните години темата за мръсния въздух придоби общонародно значение. Редица „зелени” организации излязоха на протести под инициативата за по-чист въздух във всеки един град. И докато в Европа чистия въздух е нещо като гражданско право, то в България то е лукс. Благоевград често попада в различни неправителствени проучвания, като се нарежда сред градовете в България с най-мръсен въздух.

На последната общинска сесия, кметът на града д-р Атанас Камбитов дори предложи европейски проект, чрез който въздухът в града ще бъде драстично подобрен. Първите стъпки на общината обаче са факт дори преди проекта, след като оттам закупиха нов електромобил, който ще служи за пренасяне на храна от социалния патронаж в града.

Електромобилите в Европа се увеличават, но още са доста малко

Броят на електромобилите в Европа през първото полугодие на 2018 г. надхвърли 1 милиона, а в края на годината се очаква по пътищата на ...

Снимка: Община Благоевград

С него ще бъде доставяна храната на хората, ползващи услугата. Използването на електромобил цели намаляване на вредните емисии във въздуха. Броят адресите, които ще бъдат обслужвани с новата кола са около 260. Те се намират, както в Благоевград, така и в малките населени места. Колата е купена по Програмата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд, а част от финансирането е от Община Благоевград, коментират от пресцентъра на Общината.

Инициативата беше одобрена от много от благоевградчаните, които обаче чакат и по-радикални мерки за подобряване качеството на въздуха.

„Градът е изключително пренаселен от коли. Чакаме много време в задръствания, а почти всяко домакинство има по две и повече коли в дома си. Това прави качеството на въздуха, произведено от тези автомобили, изключително лошо.  След като в града няма големи предприятия, които да замърсяват въздуха, явно причината е в автомобилите”- коментира гражданка на града на среща между граждани и кмет тази седмица.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители