106 години от рождението на Димитър Списаревски, спасил София през 1943 г.

3118
106 години от рождението на Димитър Списаревски, спасил София през 1943 г.

На 19 юли се навършват 106 години от рождението на кап. Димитър Списаревски – героят, спасил цяла София през 1943 г., като съзнателно жертва живота си заради хората.

Кап. Димитър Списаревки е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич, недалеч от мястото, на което днес е поставена негова паметна плоча. Завършва Военното на Н. В. училище в София и специализира в престижната изтребителна школа Вернойхен, Германия, след което служи в различни краища на България.

В Долни Пасарел вече се издига паметник на Димитър Списаревски

На 20 декември 1943 г. при първия си боен полет загива българският поручик Димитър Списаревски. Това се случва, след пилотът като сваля...

През лятото на 1943 г. с още един български пилот е изпратен край Ламанша, където участва във въздушните учения и усвоява в бойни условия модерната тактика на германските летци. На 20 декември същата година капитан Списаревски е на смяна в летището в Божурище. По това време към София се е запътила американска ескадрила от 200 самолета. Срещу тях се изправят едва 36 самолета на родната авиация. На смелия капитан това е първият му боен полет. Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, той се насочва към един от противниковите бомбардировачи. С непрестанен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, но в ожесточената си битка изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница, а самолетът му е прострелян от британски изтребители.

Без патрони и с повреден самолет, той без колебание се насочва към водача на формацията. Димитър се врязва в него и го разцепва на две. Вследствие на лютата съпротива врагът е отблъснат, принуден е да хвърли бомбите си в полето и да се оттегли. Единственият оцелял от този бомбардировач - подофицер Робърт Хенри Ренър, по-късно моли да се види с майката на Списаревски, за да й предаде своите медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига на нейния син.

През 1919 с Ньойския мирен договор родният му град Добрич е присъединен към Румъния. Семейството му отказва да живее под флага на друга държава освен България и затова се местят в Лом. За кратко живеят и в Белоградчик, а от 1932 заживяват в София.

Димитър е футболист на Левски в периода 1933-1935. След това завършва Националният военен университет „Васил Левски“ и постъпва като пилот. Обучава се за една година и в Германия. През престоя си там си позволява да прояви голяма смелост – да набие един немски офицер, позволил си да нарече българите „туземци“. Списаревски е убеден патриот, ненавиждащ комунистите и безродниците.

Откриха паметна плоча на Димитър Списаревски

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова откри паметна плоча на капитан Димитър Списаревски, съобщиха от Министерство на от...

Със саможертвата си в небето над село Долни Пасарел Списаревски спасява мирните жители на столицата.

Посмъртно е произведен в чин „капитан“. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач на летеца са признати три въздушни победи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 18 май 2024 г. (събота)

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

Най-важните новини за деня: 17 май 2024 г.

Министерство алармира за опити да се опорочат изборите

Красимир Симеонов: Българската азбука е вълшебна, магическа, сакрална (ВИДЕО)

Старт на летния сезон за 2024 г. - не се очакват туристи от Русия, Украйна и Молдова

Ваня Григорова: Повсеместна е тревогата на хората от поскъпването на тока

В Европейския месец на многообразието Kaufland България получи наградата за Diversity & Inclusion

Кирил Петков и гардовете на НСО са разпитани за катастрофата със загинал човек

Времето утре - 18 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество