11 обекта от Перперикон ще бъдат реставрирани

5243
11 обекта от Перперикон ще бъдат реставрирани
Снимка: БГНЕС

Единадесет обекта от античния и средновековен град Перперикон ще бъдат реставрирани и експонирани в рамките на проект „Перперикон-минало и бъдеще”, финансиран по Норвежкия фонд за 748 хил. евро, предаде Стандарт нюз.

„Целта на проекта е да възстанови, съхрани и популяризира археологическия комплекс Перперикон като уникална част от българското и европейското наследство”, коментира кметът на Кърджали Хасан Азис.

Надяваме се и Перперикон да стане претендент за ЮНЕСКО

Надяваме се преди тази година да приключи Перперикон и също да стане един претендент за ЮНЕСКО. Това каза Вежди Рашидов, министър на ку...

Той уточни, че новият проект е естественото продължение на завършилия миналата година „Перперикон –дом на богове и хора” по ОП програма „Регионално развитие”.

Ще бъдат консервирани, реставрирани и експонирани три олтара, щерна, четири жилищни сгради, крепостната стена от югозападната част на Акропола с два бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа.

През следващата една година Скалният град на траките ще събере историци, археолози, изследователи, архитекти от 4 държави - България и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Те ще участват в тридневен промоционален семинар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com