125 млн. лв ще бъдат преведени на животновъдите

2878
125 млн. лв ще бъдат преведени на животновъдите
Снимка: БГНЕС

125 млн. лв от днешна дата ще бъдат преведени на животновъдите. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на „Bloomberg” TV Bulgaria.

„По отношение на биопроизводството в бюджета в нашия мандат беше завишен с 3 пъти, в сравнение с предходния период. Биологичното производство в България е във възходящ тренд на развитие. При него има по-висока добавена стойност, респективно по-висок доход за земеделския производител”, каза тя.

БАБХ и МЗХ провеждат обучение на ветеринари и животновъди в 13 области

Във връзка със стартиралите обучения за ветеринарни лекари и животновъди в рамките на Националната обучителна кампания за болестите по ...

По думите й по всички инструменти от ОП „Развитие на селските райони” са използвани всички начини на прилагане на директните плащания, както и всички възможни средства за оптимизиране, така че да могат да получат по-високи средства бенефициентите.

Танева добави, за последния програмен период биологичното производство за отделни сектори, се увеличило близо 5 пъти. „Секторите, в които относителният дял на биологичното производство е по-голям, е производството на пчелен мед – 20%. Площите, които са под контрол за биологично производство, са близо 75 000 хектара. Тръгваме от 2007 година с – 0,5%, а в момента сме на близо 2%”, посочи министър Танева.

Във връзка с протеста на биопроизводителите Танева коментира, че той е заради една мярка по „агро-екология”, която е била от старата програма ОП ”Развитие на селските райони”. „Тя беше направена с цел, за да не губят средства на времето – през 2010 година с ясното съзнание, че няма този ресурс, тъй като от програмата се възползват 1200 земеделски производители. Сега след проведен обществен дебат, разбира се – ние отново променихме условията за новия програмен период. Промяната е такава, че да отговаря на целите, за които е създадена, вкл. да няма риск за тези, които до момента са получавали средства по нея”, каза още министър Десислава Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com