17 май - Международен ден срещу хомофобията

8538
17 май - Международен ден срещу хомофобията
Снимка: iStock/Guliver

За поредна година Международният ден срещу хомобофията, бифобията и транфобията ще бъде отбелязан със свещи утре, 17 май. Събирането ще започне в 18:30 часа пред Народния театър.

"Приканваме всички да носят със себе си свещи (или друг източник на светлина), които да запалим заедно. Нека по този начин изразим своята съпричастност и подкрепа с тези от нас, които са живели или все още живеят на тъмно, както и да почетем всички онези, станали жертва на престъпление поради своята сексуална ориентация или полова идентичност. Нека запалим свещ и като символ на нашата надежда, че имаме възможност да градим и живеем заедно в общество, където човешкият живот и основните права на човека, включително ЛГБТИ правата, са ценност. Нека заедно подарим светлинка на всички, които имат нужда от нея“, казват от ЛГБТИ организацията „Действие“ на страницата на събитието във Facebook.

Репресия срещу хомосексуални в Чечения?

Представители на неправителствени организации на хомосексуалните и транссексуалните твърдят, че около 40 души са били арестувани, пише ...

Международният ден срещу хомобофията се отбелязва за първи път през 2005 г. Идеята за него е приета през есента на 2004 година по време на среща на ЛГБТ организацията ILGA Europe. На нея присъства и българскарска участничка – Десислава Петрова от „Джемини“. Избрана е датата 17 май, защото именно на този ден през 1990 г. Световната здравна организация изважда хомосексуалността от списъка на заболяванията.

Според резултати от представително изследване, огласени от Фондация GLAS, хомофобските нагласи в България се усилват. За период от около половин година в България имаше унищожаване и сваляне на билбордове за правата на еднополовите двойки, пребиване на хомосексуална жена в центъра на София, неколкократни нападения срещу общностния център Rainbow Hub, кампания срещу изложба Balkan Pride в Пловдив, пореден опит да се забрани „хомосексуалната пропаганда“ в Пазарджик.

Това са само част от хомофобските прояви у нас след избухването на истерията срещу Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие в навечерието на 2018 г.

Престъпленията от омраза на основата на сексуална ориентация или полова идентичност не се преследват от Наказателния кодекс.

Нашенец преби гей-двойка в Белгия

Български гражданин и приятелката му от Хърватия пребиха гей-двойка в Белгия. Единият от пострадалите е италианец. За инцидента съобща...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com