175 млн. лв. субсидия отива при БДЖ за 2016 г.

3964
175 млн. лв. субсидия отива при БДЖ за 2016 г.
Снимка: БГНЕС

175 млн. лева субсидия ще бъде отпусната на "БДЖ - Пътнически превози" догодина. Това реши Народното събрание (НС) на второ четене в текстовете на държавния бюджет за 2016 г.

Днес депутатите гласуват на второ четене Законопроекта за държавния бюджет за следващата година. Той беше внесен от Министерски съвет в края на октомври и гласуван на първо четене от парламента на 19 ноември.

Идея: Летище София отива на концесия, за да се връщат дългове на БДЖ

Чрез концесия на Летище София ще се погасяват дълговете на БДЖ, стана ясно на заседание на транспортна комисия, предаде БГНЕС. Идеята е...

Депутатът от "БСП лява България" Георги Свиленски припомни, че не може парите от концесии да отиват целево за финансиране на държавни структури, а трябва да бъдат насочени към Сребърния фонд, информира БНР.

"Към днешна дата имаме отново същата субсидия – 175 милиона без никаква визия за развитие на железниците. Напротив, може би отново ще предложите спиране на влакове. Може би ще предложите отново закриване на гари. Това, което предлагате – че ще дадете на концесия Летище София и с парите 600 милиона ще ги налеете в БДЖ – няма как да го направите, защото са пари, които трябва да идат в Сребърния фонд и те не са пари на Министерството на транспорта", каза той.

При разглеждането на бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който влизаше в чл. 24 от Законопроекта за държавния бюджет за 2016 г., Димитър Байрактаров предложи увеличаване с 5 млн. лв. на разходите за "БДЖ-Пътнически превози". Тогава той обясни, че от Патриотичния фронт искат паралелно с това намаляване на субсидията за политическите партии, за да се компенсира ръста за БДЖ. "Това не е популистко предложение, то е придружено и с източник на средства", каза той. Това предложение за увеличение на бюджета на "БДЖ-Пътнически превози" не беше прието.

Самите управляващи съобщиха сумата от 600 млн. лева като приходи от 35-годишната концесия още преди влизането на проекта за бюджет в пленарната зала, но тези параметри не са записани сред предложенията. Там е описано единствено изключението парите от концесията да бъдат насочени към железниците, а не към Сребърния фонд. Според БСП това е ясен сигнал, че концесионерът е предопределен.

Абсурдно - НС не чу единодушното мнение на депутатите-експерти в енергетиката

До абсолютен ступор се стигна по отношение на бюджетите за догодина на две от най-важните структури в българската енергетика - КЕВР и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com