X
 
 

19% от българите се колебаят каква е формата на Земята

2951 5
19% от българите се колебаят каква е формата на Земята
Снимка: Pixabay
81% от запитаните в провокативно изследване на "Галъп интернешънъл" нямат колебания по въпроса плоска или кълбовидна е планетата Земя. Оказва се обаче, че 8% от интервюираните се съгласяват с твърдението: „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо“. Останалите се затрудняват да отговорят. 74% са съгласни, че хора са стъпвали на Луната, 9% - не, а останалите се колебаят. Това сочи нов сондаж на социолозите от "Галъп", направен сред 824 души.

15% се съгласяват и с мнението, че ваксините най-често са вредни за хората. 58% са на противоположното становище, а 27% не могат да формират мнение, казват експертите.

 

"Дори да приемем, че въпросът за формата на Земята не е достатъчно ясен, не е докрай коректен, или пък, че подобен тип твърдения карат част от хората да се съгласяват, без да се замислят, делът от 8% не е пренебрежително малък - дори и при отчитане на възможното статистическо отклонение", коментират социолозите.

Към това трябва да се добавят и 11%, които се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат колебания по въпроса за формата на Земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма, а останалите 81% отговарят съгласно науката. Това са предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото. Последното почти изключва опцията някой да се шегува в отговора, например, обясняват още от "Галъп".

Интервюираните лица бяха запитани и дали са съгласни с твърдението „Хора са ходили/стъпвали на Луната“. Оказва се, че 74% са съгласни, а според 9% това твърдение е невярно. Останалите не могат преценят.

Най-образованите са и онези, които са най-сигурни. Подобно твърдение проверява колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които се съмняват.

Колкото до нашумелия въпрос за ваксините, 15% се съгласяват с твърдение, че те най-често са вредни за хората, 58% не се съгласяват с това твърдение, а 27% не могат да формират мнение. Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени. И по този въпрос образованието играе решаваща роля, посочват още социолозите от агенцията.

Данните са от независимата от външно финансиране изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ за проучвания „лице в лице“ с таблети. Изследването е проведено сред 824 души между 1 и 8 март. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Серсемов 3 Серсемов преди 8 месеца Профил на трол?
  20 % не знаят дали са българи, други 20 % не знаят дали са хора, а според много компетентни и учени хора 80 % са пълни идиоти. Откъде да знаят, че земята е кълбовидна, не кръгла или плоска!!! Образование ли имаме, домашни грижи и възпитание ли, обща култура от четене на книги ли...?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  На бас че 100% от тия 19% глупаци искат Путин и гласуват за БСП!!!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Да ама повечето хора са съгласни с твърдението , че ние принадлежим на ГЛОБАЛНАТА МАЙКА ЗЕМЯ КОЯТО Е С ФОРМА БЛИЗКО ДО КЪЛБО.Така би било най точно да се изрази , а не както е нашата и така нататък. Зашото съм Убеден , че вие не смятате бълхите по вас , че ви имат нали ? Провокацията е , че actualno ви показва комп. анимация , зашото ТАКА НЕ ИЗГЛЕЖДА МАЙКАТА ЗЕМЯ. От форма близка до кълбо и КЪЛБО виж още ›› ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Но , да беше само actualno не би имало никакви проблеми. Проблем е , че пък на всички хора така НИ втълпяват от НАЙ РАННА детска възраст , че така изгледа но не МАЙКАТА ЗЕМЯ ,а в смисъл там планетата ЗЕМЯ , НО НЕ Е ИЗГЛЕЖДА по този начин. Вселената е Безброй много Канали между който има връзка , но ние не я знаем. Засега сме овладяли единствено 1 от 4 Силите Движдещи Вселената/ драйвърите като/
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Електромагнитнита СИЛА. СИЛИТЕ на Слабото и Силното Взаимодействие са ни слабо известни , а СИЛАТА на Гравитацията ние като на Старокитайски от 34 век пр.Н.е.Така стоят нещата и всичките Конструкции за нещата втълпявани ДНЕС СА НЕ ПО МАЛКО ПОгрешни от Средновековието макар видимо да не е така. И има огромен елемент на УМИШЛЕНОСТ В ТОВА.
  : 0 !
Последно в Актуално