X
 
 

19% от българите се колебаят каква е формата на Земята

2750 5
photo of 19% от българите се колебаят каква е формата на Земята
Снимка: Pixabay
81% от запитаните в провокативно изследване на "Галъп интернешънъл" нямат колебания по въпроса плоска или кълбовидна е планетата Земя. Оказва се обаче, че 8% от интервюираните се съгласяват с твърдението: „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо“. Останалите се затрудняват да отговорят. 74% са съгласни, че хора са стъпвали на Луната, 9% - не, а останалите се колебаят. Това сочи нов сондаж на социолозите от "Галъп", направен сред 824 души.

15% се съгласяват и с мнението, че ваксините най-често са вредни за хората. 58% са на противоположното становище, а 27% не могат да формират мнение, казват експертите.

 

"Дори да приемем, че въпросът за формата на Земята не е достатъчно ясен, не е докрай коректен, или пък, че подобен тип твърдения карат част от хората да се съгласяват, без да се замислят, делът от 8% не е пренебрежително малък - дори и при отчитане на възможното статистическо отклонение", коментират социолозите.

Към това трябва да се добавят и 11%, които се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат колебания по въпроса за формата на Земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма, а останалите 81% отговарят съгласно науката. Това са предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото. Последното почти изключва опцията някой да се шегува в отговора, например, обясняват още от "Галъп".

Интервюираните лица бяха запитани и дали са съгласни с твърдението „Хора са ходили/стъпвали на Луната“. Оказва се, че 74% са съгласни, а според 9% това твърдение е невярно. Останалите не могат преценят.

Най-образованите са и онези, които са най-сигурни. Подобно твърдение проверява колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които се съмняват.

Колкото до нашумелия въпрос за ваксините, 15% се съгласяват с твърдение, че те най-често са вредни за хората, 58% не се съгласяват с това твърдение, а 27% не могат да формират мнение. Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени. И по този въпрос образованието играе решаваща роля, посочват още социолозите от агенцията.

Данните са от независимата от външно финансиране изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ за проучвания „лице в лице“ с таблети. Изследването е проведено сред 824 души между 1 и 8 март. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Серсемов 3 Серсемов преди 3 месеца Профил на трол?
  20 % не знаят дали са българи, други 20 % не знаят дали са хора, а според много компетентни и учени хора 80 % са пълни идиоти. Откъде да знаят, че земята е кълбовидна, не кръгла или плоска!!! Образование ли имаме, домашни грижи и възпитание ли, обща култура от четене на книги ли...?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  На бас че 100% от тия 19% глупаци искат Путин и гласуват за БСП!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Да ама повечето хора са съгласни с твърдението , че ние принадлежим на ГЛОБАЛНАТА МАЙКА ЗЕМЯ КОЯТО Е С ФОРМА БЛИЗКО ДО КЪЛБО.Така би било най точно да се изрази , а не както е нашата и така нататък. Зашото съм Убеден , че вие не смятате бълхите по вас , че ви имат нали ? Провокацията е , че actualno ви показва комп. анимация , зашото ТАКА НЕ ИЗГЛЕЖДА МАЙКАТА ЗЕМЯ. От форма близка до кълбо и КЪЛБО виж още ›› ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Но , да беше само actualno не би имало никакви проблеми. Проблем е , че пък на всички хора така НИ втълпяват от НАЙ РАННА детска възраст , че така изгледа но не МАЙКАТА ЗЕМЯ ,а в смисъл там планетата ЗЕМЯ , НО НЕ Е ИЗГЛЕЖДА по този начин. Вселената е Безброй много Канали между който има връзка , но ние не я знаем. Засега сме овладяли единствено 1 от 4 Силите Движдещи Вселената/ драйвърите като/
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Електромагнитнита СИЛА. СИЛИТЕ на Слабото и Силното Взаимодействие са ни слабо известни , а СИЛАТА на Гравитацията ние като на Старокитайски от 34 век пр.Н.е.Така стоят нещата и всичките Конструкции за нещата втълпявани ДНЕС СА НЕ ПО МАЛКО ПОгрешни от Средновековието макар видимо да не е така. И има огромен елемент на УМИШЛЕНОСТ В ТОВА.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Нова изцепка на Кобрата, пак ще го наказват (ВИДЕО)

Сагата с отнетия лиценз на Кубрат Пулев да се бие на територията на Калифорния е далеч от своя край. Причината за това може да се окажат коментарите...