20 хил. паунда от бюджета отишли за изложба на Рашидов в Лондон

3693
20 хил. паунда от бюджета отишли за изложба на Рашидов в Лондон
Снимка: БГНЕС

Българската държава е платила 20 340 британски лири, за да може Вежди Рашидов да изложи свои скулптори и рисунки в прочутата лондонска галерия "Галиарди". Това съобщава в."Сега", цитирайки отговор на министъра на културата Боил Банов на въпрос на депутата от БСП Стоян Мирчев.

Оправданието на министерството за разхода е доста любопитно - изложбата била част от официалната програма на българското европредседателство.

Рашидов: Борисов е прекалено либерален към медиите, законът на Пеевски не е лош

Бойко Борисов към медиите винаги е бил прекалено либерален, оставя кой каквото иска това да прави, никога не се е намесвал, като стане ...

Според отговора на Банов инициативата за изложбата била на "Галиарди", а Българския културен институт в Лондон бил съорганизатор. "Високо ниво на събитието допринася за популяризиране и повишаване на имиджа на българската култура във Великобритания, поради което изложбата е включена в официалната програма на европредседателството", обяснява министърът.

Според ресорния министър лондонската галерия се е задължила да организира и да бъде домакин на откриването на изложбата на 10 юли, да предостави безвъзмездно своите зали за периода на изложбата (до 21 юли), както и кураторски услуги за подготовката на събитието, включително "изготвянето на мейлинг лист, включващ известни представители на арт средите и на представители на елита на английското общество". Българският културен институт поел останалите разходи по реклама на изложбата - отпечатване на покани, дизайн на каталог за публикуване от Международната конфедерация на арт критиците, принтиране на пет каталога с твърди корици за откриването на изложбата. Институтът е платил и за коктейла при откриването.

Българската дипломатическа служба също е била впрегната да работи за Вежди Рашидов. Външният министър Екатерина Захариева признава, че посолството ни в Лондон е подкрепило събитието с "оказване на съдействие за популяризиране и привличане на голям брой гости и участие при официалното откриване". Захариева посочва, че "пропагандиране на постиженията на българските творци" е сред функциите й на външен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com