20% от българското население е над 65 години

36180
20% от българското население е над 65 години
Снимка: БГНЕС

Близо 20% от населението на страната ни е на възраст над 65 години. Очаква се до 2015 година хората от тази възрастова група да бъдат над 1,5 милиона, обяви ръководителят на дирекция „Демографско развитие, етнически въпроси и равни възможности към Министерство на труда и социалната политика Емилия Войнова по повод националната конференция „Гласът на възрастните хора" пред "Дарик". 

По думите й застаряването на населението е основен проблем в страните от Европейския съюз, като България се нарежда в челните позиции.

Една от основните задачи на Социалното министерство е адаптирането на всички секторни политики към намаляване застаряването на населението, удължаване на активния трудов период на възрастните хора при добро здраве, както и осигуряване на финансова стабилност на пенсионната система и ограничаване бедността сред пенсионерите, допълни още Войнова.

Повишаването на информираността за проблемите на възрастните хора и удовлетворяването на техните специфични нужди трябва да бъде ключова задача за всички държавни институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...