200 000 лв. получават собствениците на умъртвени животни заради нодуларен дерматит

1987
200 000 лв. получават собствениците на умъртвени животни заради нодуларен дерматит
Снимка: Getty Images/Guliver

200 000 лева обезщетение ще получат собствениците на животни, които бяха умъртвени, заради заболяване нодуларен дерматит. Ветеринарните власти взеха решение, че ще започнат ваксинация, за да се справят със заразата, информира БНР. 

Двеста хиляди лева ще бъдат изплатени на шест ферми в Хасковските села Воден, Черногорово, Радиево, квартал "Марийно" в Димитровград и старозагорските села Воденичарово и Бяло поле. Унищожените до момента животни в тези ферми са 200. Това обаче не е окончателният брой на говедата, които ще трябва да бъдат умъртвени, за да се ограничи заразата, уточняват от Агенцията по храните. 

Ветеринари поискаха КПП-та на проходите да спират болните животни към Северна България

Да бъдат поставени Контролно-пропускателни пунктове на седемте прохода в Стара планина, които да спират транспортирането на животни без...

Оттам съобщават още, че е взето решение да започне ваксинация на животните. Планът за ваксинация включва всички едри преживни животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив и всички южни общини на областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград.

Предвиждат се 350 000 дози ваксина като това са половината едри преживни животни в страната. За да се премине към ваксинация, съгласно европейското законодателство, първо трябва да бъде констатирано заболяването на територията на страната, тъй като в Европейския съюз не се допуска превантивно имунизиране за това заболяване. 

България вече е поискала от Европейската комисия количества ваксина и предстои да бъде изпратена нотификация до комисията. Проблемът при ваксинирането е, че след него в продължение на три години, не се позволява износ на животни от пострадалите области.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com