21 терористи са арестувани в България през 2015 г.

1160
21 терористи са арестувани в България през 2015 г.
Снимка: БГНЕС

През изминалата 2015 г. в България са били арестувани 21 терористи. Това се съобщава в последния доклад на Европол за тероризма

В него се посочва още, че сред направените арести в страната ни няма нито един представител на леви или десни терористични организации, а само на джихадисти. 

Вече има застраховка срещу тероризъм

Една от най-атрактивните полици, които се предлагат на българския пазар отскоро е застраховка срещу тероризъм. Насочена е за работещите...

В доклада директорът на Европол Роб Уейнрайт поставя акцент върху тежките атентати, извършени на територията на Европейския съюз през миналата година и в частност Франция, която пострада най-тежко от тероризма. През 2016 г. са при терористични атентати са загинали 148 французи, а други 350 са били ранени, предаде БГНЕС. 

В ддокумента на Европол като основна тенденция се посочва това, че заплахата за сигурността на ЕС продължава да расте. Най-голямата заплаха за страните членки остават джихадисткият тероризъм и свързаните с него чуждестранни бойци, които идват от конфликтни точки. 

Според службата нападенията в Париж от януари (срещу редакцията на „Шарли ебдо“) и през ноември (срещу редица обекти в центъра на френската столица) представляват промяна в методите на извършване на атентатите, която се изразява в насочването им към силно населени градски части и предизвикването на голям брой цивилни жертви. 

През 2015 г. най-много джихадисти - 377 на брой са били задържани във Франция. Голям брой задържани има и в Испания (75 души), Белгия (60 души) и в Австрия (48 души). 

Европол ще се бори с тероризма онлайн

Европейската полицейска служба Европол ще може по-бързо да премахва онлайн терористична пропаганда. Това става възможно благодарение на...

По отношение на крайнодесните терористи през миналата година на територията на ЕС са задържани 67 души, основна част от които в Испания (37 души) и Гърция (16 души). 

Голям е броят и на арестуваните сепаратисти – 168 души. Задържаните леви екстремисти през миналата година са били 11 души.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com