212 участници твориха за изложба в музея в Смолян

15890
212 участници твориха за изложба в музея в Смолян

Инициативите на РИМ „Стою Шишков“, посветени на коледните и новогодишни празници завършиха с изложба под наслов „Български народни празници – наша памет и традиция“ .

В музейната  работилница за сурвачки и картички и в ателието за изработване на коледни и новогодишни хлябове твориха 212 малки и големи участници. Те обстойно се запознаха с традициите по празниците.Освен това с помощта на музейните специалисти вложиха творческо умение в изработването на украса на коледни хлябове, традиционна родопска сурвачка и коледна картичка, съобщиха с гордост от музея.

Нипекс ЕООД – Смолян и ПК „Родопа“ – Смолян осигуриха тестото за работа в Ателието за първите три дни, за което музейната колегия специално им благодари.

Друга част от участниците в изложбата пък се потопиха в магията на сурвакането – един от най-жизнерадостните български обичаи, разпространен в цялата страна. Запознаха се и с изработването на сурвачка от естествени материали като вълна и вълнени конци, с обичая „бухане“, съпътстващ сурвакането. Накрая, но не и на последно място, вплетоха усет и умения при изработване на традиционната родопска сурвачка. Изработени бяха и красиви картички, посветени на коледните и новогодишни празници.

Най-общо казано гореспомената изложба потопи жителите на Смолян в магията на зимните празници.

Правят музей на кукерите

Скоро в Симитли ще отвори врати Музей на кукера. Той ще се намира в читалището на града. Там ще бъдат подредени най-различни кожени ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com