220 млн. евро по Програма „Развитие на регионите“ в подкрепа на уязвими групи

2212
220 млн. евро по Програма „Развитие на регионите“ в подкрепа на уязвими групи
Снимка: iStock

Над 220 млн. евро по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. са предвидени за изпълнението на мерки и дейности в подкрепа на уязвими групи от населението и хора в неравностойно положение.

За това информира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов на конференция „Политики за подобряване жилищните условия на уязвими групи на общинско и национално ниво“.

2.6 млрд. лева от ЕС ще разпредели ДФ „Земеделие” през тази година

Министерският съвет на Република България прие решение за утвърждаване на годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съ...

От общия ресурс 76 млн. евро са за подобряване на здравна и социална инфраструктура, в която ще се предоставят услуги за ранно детско развитие, за превенция и ранна интервенция на увреждания на деца и други. С инвестициите в здравна инфраструктура ще се даде приоритет на профилактиката на болестите, както и на подкрепата за лечение на сърдечно-съдови, онкологични и неврологични заболявания, развитие на телемедицината, мобилни кабинети, доставки на специализирано оборудване за болниците и други. Ще бъдат приоритизирани инвестициите в структурите за продължително лечение и рехабилитация, както и за създаване на центрове за гериатрични и палиативни грижи.

Над 19 млн. евро са предвидени за осигуряване на модерно и достъпно жилищно настаняване, в това число инвестиции в реновиране и/или изграждане и оборудване на жилища, включително общинско жилищно настаняване, както и собствени жилища на представители на уязвими групи.

Около 127 млн. евро са за зелена градска инфраструктура, включително изграждане на обществени зони за отдих и зелени площи, както и дейности за обновяване на квартали и други.

„Нашите усилия в МРРБ са насочени към увеличаване на икономическия растеж на българските региони, както и за насърчаване на балансирано териториално развитие“, подчерта заместник-министърът. Тези усилия се подкрепят именно от европейското финансиране.

Безработицата у нас под средната за ЕС

Безработицата в България е под средното равнище за Европейския съюз, сочат сезонно изгладените данни на европейската статистическа служ...

Аспарухов подчерта, че освен финансирането за подобряване на жилищните условия на уязвими хора, е необходимо държавните институции и представителите на неправителствения сектор да работят заедно за прекратяване на жилищната бедност.

„За целта е важно да се идентифицират и насърчават политики, насочени към повишаване качеството на живот на хората, социалното включване и намаляване на бедността, както и за трайната интеграция на маргинализираните общности“, заяви още архитект Аспарухов.

Той беше категоричен, че основна цел на политиката за регионално развитие е създаването на икономически силни и устойчиви региони чрез целенасочени инвестиции и мерки за справяне с негативните демографски тенденции и намаляване на регионалните различия по отношение на населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com