24 лв. на ден за работник само във фирми с дейност, спряна със заповед

4883
24 лв. на ден за работник само във фирми с дейност, спряна със заповед
Снимка: БГНЕС

От обявената нова помощ от 24 лева на ден ще могат да се възползват само фирми и обекти, чиято дейност е временно ограничена със заповед на властите. Условието е работниците да са пуснати в неплатен отпуск. Това предвижда проект на правителствено постановление, който ще бъде обсъждан с работодателите на предстоящо по-късно днес заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта.

В доклада на социалния министър Деница Сачева към проекта на постановлението се посочва, че целта е да се предостави подкрепа за запазване на заетостта на работещите в предприятия, които директно са преустановили стопанската дейност в резултат от наложени противоепидемични мерки срещу разпространението на Covid-19.

Нова схема за подпомагане: 24 лв. на ден при неплатен Covid отпуск

Социалното министерство обсъжда с бизнеса и синдикатите нова схема за подпомагане на работниците от секторите, които прекратиха работа ...

Кои са икономическите дейности, които ще могат да се възползват от новата помощ, ще се определя със специална заповед на министър Сачева.

Компенсацията ще се изплаща директно по банковите сметки на работещите в неплатен отпуск за не повече от 60 дни.

В случаите на непълно работно време размерът на помощта ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември 2020 г.

БСК: Когато се налагат мерки, трябва да знаем какъв резултат търсим

Бизнесът настоява за ясни критерии за ограничителните мерки. Когато се налагат мерки за две седмици, трябва да знаем какъв резултат тър...

Очакванията на правителството са с тези компенсации да се запази заетостта на 32 500 души. За финансирането на новата помощ ще бъдат заделени 50 милиона лева от ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Тепърва ще стане ясно дали мярката ще се отнася за бизнеси със спряна със заповед дейност, или и за тъпрящи временни ограничения дейности. 

При продължителност на работния ден от 8 часа компенсацията ще е в размер на 24 лв. на ден. В случай на непълно работно време тя ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. Първоначалните намерения бяха с новата помощ от 24 лв., колкото е двукратния размер на минималното дневно обезщетение за безработица, да се компенсират близо 50 000 души от спомагателни дейности в образованието, като различни школи, туроператори и заведения.

Сега се дава възможност социалният министър да определя засегнатите икономически дейности в периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Работодателите ще трябва да запазват заетостта, за която са получили компенсации за период, равен на времето, за което са изплащани компенсациите. Работещите, желаещи да получават компенсациите, ще предоставят на работодателя си писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, на която да се изплащат помощите. Припомняме, че преди дни националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира, че синдикатите и бизнесът очакват заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което новата схема да бъде обсъдена: "Идеята е тези пари да стигнат директно до хората. Това не е лошо, но много са важни детайлите, които трябва да бъдат изпипани. Няма как работодателят да няма никаква роля в този случай, защото всеки един от тези работници, които ще бъдат принудени да не работят, трябва да бъде оформен като неплатен отпуск - за това време, за което няма да работи съответното заведение, каквото и да е то", коментира Гонева пред БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com