27 000 лв. на месец са необходими на НАО Рожен за електричество

4510
27 000 лв. на месец са необходими на НАО Рожен за електричество

До края на годината Националната астрономическа обсерватория ще оцелее, като е вероятно последният месец да е по-труден. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян директорът на НАО „Рожен” Никола Петров. По думите му, средствата които са необходими за оцеляване на институцията и които са обявили, няма да могат да се съберат.

„Може да има някакви компромиси и от наша страна, но се надяваме, че ще завършим годината”, каза още Петров. Той добави, че сега са пристъпили към кампания за събиране на средства в сайта Indiegogo, която минава през виртуалното пространство. Там се събират средства както от България, така и от чужбина.

Започва възстановяването на дейностите на обсерваторията Рожен

В Националната астрономическа обсерватория Рожен от днес започват възстановителните дейности след обилния снеговалеж през последните дн...

„Там конкретно бяха обявени необходимите ни 70 000 лева за закупуване на генератор, какъвто ние нямаме в Обсерваторията, а той е от голямо значение за нас, особено зимата, когато няма ток, при аварии. Кампанията е към приключване и няма да можем да съберем поставената си цел като финанси, заложени в този проект”, уточни директорът на институцията. На този етап са събрани парите за генератор-втора употреба и в предстоящия половин месец ще успеят да го закупят. По думите на Никола Петров основният разход на Обсерваторията е за електричество, като там парите са много. Между 24 и 26 000 лева се плащат, особено през месеците от януари до април.

„Сградата е безкрайно топлонеефективна и е далеч от всякакви изисквания. Няма изолация, няма дограми, отопляваме се само на ток, уредите за отопление са много стари – на повече от 30 години, уточни директорът. Той добави, че въпреки трудностите, интересът към обсерваторията не намалява и се надява, че ще се намери трайно решение на проблема, като след изборите ще възобновят разговорите с управляващите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество