9 октомври - Световен ден на пощата

8559
9 октомври - Световен ден на пощата
Снимка: Getty Images/Guliver

На този ден 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Именно на 9 октомври целият свят отбелязва деня на пощите.

Броят на страните-членки в съюза се увеличава толкова бързо през следващите три години, че името му е променено на Всемирен пощенски съюз (ВПС) през 1878 година. През 1947 г. ВПС получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН.

В Плевен валидираха нова пощенска марка по българо-руски проект

Едновременно в България и Русия днес бе пуснато в обръщение четвърто съвместно пощенско издание, посветено на 140 г. от установяване на...

Международната седмица на писмото се отбелязва с решение на 14-ия конгрес на Всемирния пощенски съюз в Отава, Канада, през 1957 г., през календарната седмица, която включва датата 9 октомври - Световен ден на пощите.

Паметна за пощите е годината, в която се въвежда първата пощенска марка. Това се случва в Англия още през 1840 г., когато сър Роуланд Хил установява систева, при която пощенските разходи за писмото трябва да се предплащат. Уеднаквяват се цените за всяко писмо с определено тегло, независимо от изминатото разстояние.

На 1 юли 1879 година България става пълноправен член на Всемирния пощенски съюз. През 1880 г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи. Първите български пощенски марки влизат в употреба през 1879 година. Те са известни като „сантими”, тъй като поради липса на българска национална парична единица в този момент е възприета разплащателната единица на Всемирния пощенски съюз (ВПС).

Две години по-късно е одобрен “Привременен устав за пощите и телеграфите”, според който пощенската и телеграфната  служба в княжеството са „монопол на правителството”. Документът разглежда подробно организационното устройство на пощите и телеграфите, техните функции и кадровите изисквания към работещите в тях. Със свой указ княз Александър І постановява Главното управление на пощите и телеграфите да издава от началото на 1882 година ежемесечно списание, което е първото ведомствено списание за Югоизточна Европа. Същата година е одобрен Правилникът за костюмите и знаковете. Въвежда се обща униформа за телеграфо-пощенските  чиновници.

Творба на български художник става пощенска марка в САЩ

Днес Пощенската служба на САЩ пуска марка с портрет на Мая Анджелоу, нарисуван от живеещия в Атланта български художник Росен Райков, и...

Три години по-късно по пощата вече могат да се изпращат и пари. С решение на Всемирния пощенски конгрес, състоял се в Лисабон през 1885 г., е въведена служба за международни пощенски записи с 13 страни, като максималната сума за преводи е 300 франка.

Днес пощата е леко изместена от други форми на комуникация, много по-удобни и усъвършенствани. Но трепетът, с който младите поглеждат за съобщения в смартфоните си може да се сравни с вълненията на по-старите поколения в очакване на вест или писмо. А бяха времена, когато това можеше да стане само по пощата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...