90 млн. лева за пет години ще вземат фирмите, които ще чистят София

20247
90 млн. лева за пет години ще вземат фирмите, които ще чистят София
Снимка: бгнес

Столична община вече е обявила обществена поръчка за нова фирма, която да поеме чистотата на града през следващите пет години.

В условията на поръчката са предвидени по-големи санкции за неизпълнение и повече ангажименти за поддръжката на чистота. Поръчката ще е на стойност около 90 млн. лева.

Държавата ускорява закриването на незаконните сметища

Държавата ускорява закриването на незаконните сметища. България все още не е дадена на съд от Европейската комисия заради опасните деп...

Офертите ще се подават до май месец, като до края на юли би трябвало да са ясни новите почистващи фирми, обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска, предаде „24 часа”.

За всяка неизпълнена задача ще се налага глоба веднага. Досега фирмите имаха срок за отстраняване на проблемите. При повече от 5% неизпълнение на задача няма да се плаща за цялата дейност. При 3 неизпълнения на определена дейност, направени в рамките на 3 месеца, фирмите ще плащат 30 хил. лв. глоба. Освен това общината ще може да прекрати договора.

500 лв. глоба чака фирмите за всеки пропуснат контейнер. За всеки оставен отворен капак пък след почистване на кофите или неработещи механизми санкцията ще е 50 лв. Толкова ще е и глобата за невърнати по местата им контейнери.

Общината вече няма да плаща на вдигнат контейнер, а на тон извозен боклук, за да се избегнат всякакви възможности за злоупотреби. Забранява се вдигането на контейнери, миенето и метенето на централни улици и булеварди да става във времето от 7 до 10 ч и от 17 до 20 ч. Изискването се въвежда, за да не пречат на трафика почистващите машини.

В Италия арестуваха управителя на най-голямото сметище в Европа

Италианската полиция е поставила под домашен арест собственика на най-голямото сметище в Европа извън Рим. Шестима други, включително...

Нов вид ще имат кофите за боклук и уличните кошчета. Контейнерите
трябва да са с педал, за да може хората лесно да отварят капаците и да се затварят автоматично. Кошчетата вече няма да са висящи, а ще са стабилно застопорени за земята, като към всяко ще има пепелник. Фирмите ще са длъжни да подменят всяко счупено кошче или контейнер, ако не го направят, ще има санкция.
На почистващите фирми може да се възлага косене на междублокови пространства. За определени квартали ще има опция да се поставят специални контейнери за пепел и сгурия по време на отоплителния сезон.

Фирмите трябва да разполагат с машини, които да обработват малките улици през зимата. Общината иска чистачите да имат техника и за почистване на графити, автоматично миене и дезинфекция на контейнери и други.

Градът е разделен на 7 зони, в които влизат 19 района, тъй като в останалите договорите не изтичат тази година. Офертите ще се оценяват по най-ниска предложена цена. Фирмите трябва да имат опит в чистенето, да разполагат с определена техника, собствена база и др. Освен това една компания може да кандидатства само за 2 зони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com