Адм. Емил Ефтимов: Въоръжението ни все още е ефективно, но е на прага на възможностите си

2852
Адм. Емил Ефтимов: Въоръжението ни все още е ефективно, но е на прага на възможностите си
Снимка: БГНЕС

Самочувствието на мъжете и жените под пагон заслужено е високо и те могат да посрещнат професионалния си празник с удовлетворение от положения труд. Това заяви в "Панорама" по БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Още преди войната в Украйна започнахме редица мероприятия по повишена бдителност, по суша, въздух и земя, които търпяха своята динамика през цялата година, включително до настоящия момент. В мисиите зад граница фокусът ни е над Западните Балкани, запазване на мира и сигурността", уточни той.

Военният министър обвини политиците за състоянието на армията

"За днешното състояние на Българската армия трябва да се срамуват онези политици, които ни внушаваха, че друг ще ни пази и не е нужна а...

България е основен контингент в операциите на НАТО и ЕС в Западните Балкани, а след две седмици страната ни ще е домакин и на конференция на началниците на отбраната от региона. "Близо сме до населението - наводнения, пожари, медицински локации. Чуваме благодарности и това е много трогателно, но нашите действия са насочени не към благодарността, а към това наистина да бъдем стожер на държавността и сигурността в държавата и да бъдем в помощ на населението", заяви адмирал Ефтимов.

Нормално е в условията на последствия от пандемия, инфлация и политическа криза армията да не е на дневен ред за политиците, но все пак мисля, че темата е добре застъпена в програмите им, коментира началникът на отбраната. Той призова парламентарно представените партии да приемат инвестиционната програма, свързана с превъоръжаването на армията.

Въоръжението и техниката, с които разполагаме все още са ефективни, макар и подкрепени от съвременни технологии, заяви адм. Ефтимов. "Затова дори и призивите за помощ от Украйна не само за западни системи, а и за образци от съветско време. Те още са ефективни, но трябва да признаем, че са на прага на възможностите си. Развитието на нови системи, нови образци и въоръжения наистина поставя големи изисквания към отбранителните способности и мисля, че вървим към правилната посока. При подходящо финансиране мисля, че ще продължим да сме адекватни", категоричен бе той.

По външна оценка България е на шесто място по принос на военнотехническа помощ за Украйна, посочи той. "Имаше подозрения, че това, което предоставяме, е старо и може би неефективно, но ще ви кажа реакцията на колегите. Те бяха учудени от качеството и състоянието, от начина на поддържането на това, което сме им предоставили. Ние показахме отношението и уважението си към украинския народ с качеството и поддръжката на въоръжението, което сме предоставили", каза още адмирал Ефтимов. Не бива да бъдем вакуум по отношение на способностите си, категоричен бе началникът на отбраната.

Емил Ефтимов: Решаващи за успеха в отбраната са ситуационната осведоменост, бързият обмен на информация, маньовър и устойчива логистика

„Конфликтът в Украйна показва, че решаващи за успеха са ситуационната осведоменост, бързият обмен на информация, маньовър и устой...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com