АЕЖ алармира за натиск върху Мария Цънцарова

8924
АЕЖ алармира за натиск върху Мария Цънцарова
Снимка: Личен профил във фейсбук

За институционален натиск върху журналистът от bTV Мария Цънцарова сигнализира Асоциацията на европейските журналисти – България.

В своя позиция от АЕЖ сигнализират, че тя е привиквана от органите на реда с цел да разкрие източниците си на информация по материала й за ваксинираните депутати на антиваксърската партия "Възраждане".

"Асоциацията на европейските журналисти - България следи с безпокойство действията на властите срещу нашата колежка Мария Цънцарова заради разследването ѝ от началото на годината, което разкри, че докато "Възраждане" пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани", посочват от журналистическата организация.

И допълват:

"За втори път Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на МВР с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация. АЕЖ научи, че по случая вече има образувано досъдебно производство, т.е. в офанзивата се е включила и прокуратурата. Последното е особено притеснително предвид публичните признания на представител на ръководството на държавното обвинение, че внася законопроекти чрез депутати от "Възраждане"."

По случая тече производство и пред Комисията за защита на личните данни, което също има за цел да установи и да преследва източниците на разследването. АЕЖ е депозирала становище по това производство с искането да бъде конституирана като заинтересована страна, но не е получила отговор.

От асоциацията обаче напомнят позицията си, че съгласно становище на Комисията по журналистическа етика от 24 май 2015 г.:

1. Журналистите имат не само правото, но и задължението да защитават източниците си, когато са поверителни.

2. Правото на защита на източниците може да подлежи на ограничение при спазване на изискванията за законност, пропорционалност и необходимост в демократичното общество, след преценка на независим и безпристрастен съд.

"Практиката на ЕСПЧ (делото Гуудиун срещу Обединеното кралство) категорично приема, че "защитата на журналистическите източници е едно от основните условия за свобода на пресата", а "липсата на такава защита ще се отрази отрицателно върху готовността на източниците да подпомагат пресата в информирането на обществото по въпроси от обществен интерес.", припомнят от АЕЖ.

И още:

"Съгласно Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза "лицата, сигнализиращи за нередности, са особено важни източници за разследващите журналисти" и "защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за запазване на ролята на разследващата журналистика на "пазител" в демократичните общества."

АЕЖ-България призовава властите "да преустановят незабавно натиска над колежката ни, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com