X
 
 

Агенцията по храните въвежда драконовски мерки заради свинската чума

1128 1
Агенцията по храните въвежда драконовски мерки заради свинската чума
Снимка: Getty Images/Guliver
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда драконовски контрол върху изпълнението на мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС), предаде репортер на БГНЕС.

Пет са огнищата на АЧС в страната. Две от тях са в индустриални зони - едната в шуменското село Никола Козлево, а другата във варненското село Брестак. Двата свинекомплекса са стопанисвани от една и съща фирма.

Паскал Желязков: Ще се борим с Африканската чума докато я победим

Вземат се всички възможни мерки срещу разпространението на Африканската чума, най-вече сред домашните животни. Виждате обаче, че пробл...

На извънреден брифинг днес изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков, заяви, че всички болни прасета ще бъдат унищожени, както и останалите животни в 10- километровата зона около огнищата като в 3 км би трябвало вече са умъртвени.

“На 3 януари беше поставена диагноза АЧС в индустриален свинекомплекс в Никола Козлево. Епизоотичното проучване продължава и към момента, за да установи откога е инфекцията и как е влязла в свинекомпелксите. След започване на това проучване и вземане на проби, се установи, че има АЧС и във фермата в Брестак, откъдето тръгват прасетата за угояване в Никола Козлево”, обяви той. Желязков поясни, че в свинекомплекса в Брестак ще бъдат унищожени максимум 5000 свине-майки и нерези, и 35 000 малки прасенца.

„От началото на чумата са унищожени около 140 000 свине, но сега продължава ефтаназирането на около 2000 - 3000 прасета. Предстои да бъдат унищожени 25 000 като участта на прасетата в Брестак ще бъде същата“, уточни изпълнителният директор. Той коментира, че има още няколко случая при домашните свине.

"Един от тях е в село Веселиново, засегнати са Източнобалкански свине. Сами може да се досетите, че тези прасета няма как да бъдат опазени от АЧС, тъй като те живеят почти в непосредствен контакт с дивите свине. Следващите две огнища са в малка, семейна ферма в Габровско и две прасета в Сливенско”, каза Желязков.

Малко по-различна е обаче обстановката с дивите свине. "Към момента са изследвани около 740 диви свине, от които 70 са инфектирани. Това означава 10% от постъпилите към момента проби. Това са данни за два дни. Не знам през целия период на улов колко са постъпилите проби и колко са положителни. Виждате, че процентът на инфектираните прасета нараства. Ние ще се опитаме да направим анализ защо това е така и каква е причината”, заключи експертът.

Започвах проверки за качеството на меда

Най-честите нарушения, които сме констатирали в предходни години, са продукти, в които има глюкозо-фруктозен сироп, предлагащи се като ...

Според Желязков причината за „завръщането“ на болестта се дължи на неспазването на мерките за сигурност и неизпълнени задължения на ловците, които е трябвало да загробват труповете на намерените умрели диви свине, но вместо това те са ги разпарчетосвали и оставали незагробени. Именно затова БАБХ въвежда драконовски контрол върху изпълнението на наложените мерки, които бяха въведени през миналата година с цел овладяване на разпространението на болестта. Той подчерта още, че не са били информирани и за намерени трупове на умрели диви свине, което за него е необяснимо. Директорът увери, че ловците няма нужда да крият тази информация, защото този път ловът няма да бъде забранен.

Проф. Желязков обяви какви засилени мерки за борба с Африканската чума по свинете се въвеждат от 10 януари, петък:

"Забранявам движението на всякакви прасета между свързаните предприятия, също така към кланици и други места, където имаме движение на животни. Това ще продължи докато не се подобри моментното състояние на инфекцията в страната. В тази връзка ще бъдат предприети няколко неща. Още от утре, 10 януари, във всеки индустриален свинекомплекс с над 5 000 прасета ще бъде назначен официален ветеринарен лекар. Задачата на специалистите ще бъде да осъществяват държавен контрол. Те ще следят как се изпълняват мерките за биосигурност, дали в съответния свинекомплекс има написани мерки за биосигурност и дали и как се спазват и мерките и дали не са фиктиви. Със заповедта разпореждам още вземане на проби от всички умрели свине от индустриалните ферми в страната. Ще се вземат проби от всички свине, които са се разболели в момента. С това се цели тотален контрол на заболяването в индустриалните ферми”, обясни изпълнителният директор на БАБХ.

По думите му контролът на домашните свине, от тип “заден двор”, също ще продължи и припомни, че там където са били евтаназирани животни в следващите две години не трябва да се населяват отново.

Близо 36 000 стопани са подписали такава декларация и са получили по 300 лева помощ от държавата за дезинфекция на кочините.

В БАБХ проспали 7 предупреждения за салмонела?

БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от Активни потребители във връзка с опасността от зар...

Заедно с това започва и по-засилен контрол на кланиците. “Кланиците, които колят свине ще бъдат изчистени и дезинфекцирани напълно. Същото предстои и за транспортните средства, които превозват животни между комплексите и кланиците”, добави Желязков.

Той посочи още, че предстои да бъдат унищожени 14 тона свинско месо.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Новини или Novini - картината на печата за 20 януари
Новини или Novini - картината на печата за 20 януари

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 20 януари, понеделник. Вестник...