Ахладова: Домашното насилие е изключитлено тежък проблем в България

1674
Ахладова: Домашното насилие е изключитлено тежък проблем в България
Снимка: Министерство на правосъдието

„Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество, който често за съжаление остава затворен в рамките на семейството“, заяви пред БНР министърът на правосъдието Десислава Ахладова във връзка с промените в Закона за защита от домашно насилие.

„Според данните от национално представително проучване на тема „Насилие в България“ от 2019 година три четвърти от всички случаи на насилие са домашно насилие, а за 56 на сто от гражданите това е най-тежката ситуация на насилие, която някога са преживели. Тоест, тя е била в дома им. Изострянето на този проблем особено по време на изолацията в къщи постави въпроса за решаването му“, поясни още министърът на правосъдието в предаването „Преди всички“.

„Във всички страни членки се наблюдава ескалация на насилието по време пандемията от коронавируса, особено насилието към жени. В законопроекта се разширява кръгът на лица, които трябва да бъдат защитени – деца, мъже, роднини, възрастни хора“.

Ахладова: Работна група изготвя концепция за лобизма в България

Сформирана е работна група, която изготвя концепция за лобизма в България. Това заяви по време на парламентарния контрол в парламента м...

„Надявам се промените да се одобрят от този парламент, работихме по законопроекта 6 месеца с участието и на неправителствения сектор. Истанбулската конвенция е вече затворен за България въпрос. Но затова пък остават всички препоръки от Европейската комисия и различни контролни и мониторингови механизми по Конвенцията на ООН в областта на правата на човека, имащи отношение към проблемите на насилието над жени. Така че, България има задължения в много отношения към справяне с домашното насилие“, каза още правосъдният министър.

По думите ѝ в сравнителния анализ на МВР за периода март - май 2017 година в сравнение със същия период за 2020 година има 9 случая повече на умишлени убийства на жени от роднина или от човек, с когото са съжителствали. Според данните на МВР е нараснал и броят на пострадалите деца – за 2019 година те са били 658, а за 2020-а пострадалите деца са били 823.

Увеличили са се и заповедите за защита, над 4000 повече са били сигналите към телефон 112. Официална статистика за домашно насилие в България няма, данните са от МВР и от сигналите към спешния телефон. 

„В новия законопроект се предвижда да се създаде Регистър за домашното насилие. Ще се изгради и Национална комисия за превенция и защита от домашно насилие, която ще бъде постоянно действаща. Тя ще е в сградата на Министерство на вътрешните работи и в срок от 6 месеца от приемането от закона ще бъде създадена“.

По повод случая с убийството на двете деца от Сандански, за което е обвинена майката, която сезира съда, че върху нея е оказвано домашно насилие, министърът на правосъдието посочи, че една от целите на промените в Закона за домашното насилие е институциите да се забързат и такива сигнали няма да се подават само при системност, но и при единичен случай на такова насилие ще може да се търси защита.

Реформата в съдебната система обсъдиха Десислава Ахладова и Дидие Рейндерс

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова проведе днес видеоконферентна среща с комисаря по правосъдие на ЕС Дидие Рейндерс. Двамат...

„Освен това се въвеждат мерки срещу психическото и икономическото насилие, защото има не само физическо насилие, забранява се на извършителят да влиза в контакт с жертвата, пострадалите деца се насочват към специализирани услуги за подкрепа и защита, има и други мерки. Основното е че, тези мерки трябва да се въвеждат много бързо“.

Правосъдният министър коментира и промените в Закона за съдебната власт и Наказателния кодекс, свързани с това прокурор да разследва главния прокурор:

„Доколко знам, увеличен е срокът за предложения до утре в 17.00 часа, вече се обсъждаше всеки прокурор да може да се кандидатира за т.нар. длъжност - разследващ прокурор, обсъждаше се и дали именно Прокурорската колегия да е органът, който да предлага този разследващ прокурор с оглед влиянието на главния прокурор или това да е Пленумът. Аз очаквам и нови предложения и чак тогава този законопроект ще бъде изпратен на Венецианската комисия“.

Ахладова допълни още:

„Считам, че не Прокурорската колегия, а Пленумът следва да извършва избора и да предлага т.нар. „разследващ прокурор“. Освен това следва да се преосмисли дали и актовете на този разследващ прокурор да подлежат на съдебен контрол, включително и отказите да разследва главния, така че с някои корекции този законопроект ще отговаря на европейските изисквания“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com