Акция: Проверяват сиренето и кашкавала по магазините в София

7261
Акция: Проверяват сиренето и кашкавала по магазините в София
Снимка: iStock/Guliver

Българската агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите, „Активни потребители“ и двете асоциации на млекопреработвателите в България тръгнаха отново на проверки за качеството на сиренето и кашкавалите в магазинната мрежа в София. По време на пандемията те бяха временно преустановени, но от днес се възобновяват.

Екип на БГНЕС присъства на първата им съвместна инспекция в хипермаркет, намиращ се на бул. „Цал Борис III“. Контролните органи взеха 6 проби от обекта, чийто резултати ще излязат в началото на следващата седмица.

„Проверяваме дали има вложени немлечни мазнини или както всички ги наричат палма. Дали отговарят на физико-химичните показатели и дали има замърсяване с микроорганизми. За млечните продукти, особено за сиренето и кашкавала изискването е да няма салмонела и стафилококови ентеротоксини. Микробиологията ще излезе по същото време“, обясни д-р Райна Иванова, експерт към Дирекция „Контрол по храните“ към Българската агенция по безопасност на храните.

Над 4 хил. тона сухо мляко са вложени в сирене и кашкавал през миналата година

Въпреки ръста в производството на сурово мляко, продължава влагането на сухо мляко и концентрати в млечните продукти. Близо 4 хиляди то...

В отговор на въпрос на БГНЕС колко глоби са съставени от началото на годината, д-р Иванова заяви: „От началото на годината, до края на февруари, когато бяхме взели 32 проби имаме 4-5 глоби за несъответствие на пробите“, уточни тя и каза, че глобите по стария закон варират между 2000 и 4000 лв., а при повторно нарушение скачат и те се налагат на производителите, а не на търговската верига.

Магдалена Апостолова от Асоциация на млекопреработвателите в България припомни, че от три години съвместно с БАБХ взимат проби на случаен принцип от магазинната мрежа.

„Има нарушения във физико-химията. Най-често има нарушения и в етикетирането“, обяви Апостолова и добави, че от агенцията не им дават детайлни данни, а само ги информират в колко от взетите проби има отклонения.

Според нея, въпреки това нарушенията като цяло намаляват, защото все повече фирми спазват наредбата и изискванията.

„За първите четири месеца на годината е внесено доста сухо мляко. По неофициални данни количеството е било повече от 2400 т. Може да си представите за колко мляко става въпрос, защото един килограм се разрежда с 10 литра вода“, обяви тя и добави, че въпреки това млечните продукти като цяло са произведени от сурово мляко.

Пазаруваме сирене и кашкавал вече и от сергии

  Сирене и кашкавал ще може да се продават от мобилни хладилни витрини, които да се закачат към превозни средства. Това е една от...

Апостолова добави още, че се наблюдава и ръст на цените на стоковата борса.

„С 2% на сирената, а на кашкавалите е малко повече. Това е вследствие на увеличението на цените на тока, консумативите. Цените на сухото мляко на борсите също скочиха, говоря за европейските. Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации“, коментира тя.

Д-р Сергей Сергей Иванов от "Активни потребители“ заяви, че в момента няма жалби и сигнали, но това отдава на отпускарския сезон.

Попитан каква е цената, под която не може да си купим истинско сирене и кашкавал, той обясни, че под 7 лв. няма как да ядем истински продукт, както и за под 10 лв. за кашкавал.

„Сирене за 6 лв. и кашкавал за 9-10 лв. не може да ядем. В тези, които са под тази цена има основно вода и различни добавки“, поясни д-р Иванов.

Брашното, оризът и сиренето поскъпнаха

За повишаване цените на брашното алармира проучване на "Монитор", съгласно справка от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата...

Той коментира, че у нас се внасят огромни количества палмово масло, като само за миналата година са внесени 12 000 т.

„Това стига за половината продукция на сирене в България да е направено от палмово масло. Тя отива и за кашкавал и други продукти“, добави още той.

Д-р Иванов призова потребителите да се откажат да купува на принципа на най-ниската цена.

„Хората ще си спестят много неща, ако си вземат по-малко, но съответно по-скъпо, но и по-качествено сирене. Хидрогенираните растителни мазнини са един от основните проблеми, които водят до хронични заболявания в България. Това са най-вече сърдечно-съдови проблеми“, каза докторът.

Той припомни, че отдавна те, държавата и медици настояват за въвеждане на забрана за влагане на хидрогенирани мазнини в млечни продукти, която в доста държави е въведена, но у нас това още се бави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com