Активисти казаха "Не" на войната в Кюрдистан пред турското посолство

2005
Активисти казаха "Не" на войната в Кюрдистан пред турското посолство
Снимка: организация Храна, Не Война - София

Спонтанна протестна демонстрация с антивоенни послания се проведе пред турското посолство в София. Активисти на организацията "Храна, Не Война - София" и техни съмишленици настояха за край на военните действия, които президентът на Турция Реджеп Ердоган започна в Кюрдистан на 19 срещу 20 ноември. 

ВИДЕО: Турция си отмъщава с въздушни удари в Сирия за атентата в Истанбул

Първоначално демонстрантите бяха пред посолството, но след настояване на жандармерията отидоха на отсрещния тротоар. Служители на посолството снимаха активистите през голяма част от времето, но се криеха самите те да не бъдат заснети. В последствие представителите на турската държава извикаха още полиция въпреки, че акцията бе с изцяло мирен характер.

Режимът в Турция е обвиняван за насилие над граждани, етнически малцинства, дискриминация на жените, ЛГТБК+ общността, както и за тероризъм на територията на областта Кюрдистан, населена предимно с етнически кюрди в Източна Турция, Северна Сирия и Северен Ирак - нещо, за което алармираха и демократични политици в Сирия.

Едно от най-сериозните обвинения е за употребата на забранените от всички международни конвенции бойни отровни газове, които турската армия използва в Северен Ирак.

В Турция политическите затворници според активисти за човешките права наброяват 250 000 души и страната е все по-затъваща в класациите за свобода на медиите и човешките права. Инфлацията и икономическата криза също се влошиха в последните месеци и подозренията, че турският президент иска да мобилизира крайният националистически вот са факт.

Министърът на турското МВР обвини кюрдите за бомбения атентат в Истанбул

Министърът на вътрешните работи на Турция обвини Кюрдската работническа партия (ПКК), че носи отговорност за бомбения атентат на оживен...

Турските служби обвиниха жена от кюрдски произход и кюрдската съпротива за атентата в Истанбул, при който загинаха 6 души. От кюрдската съпротива категорично отрекоха и заявиха, че президентът си търси повод да нападне мирните жители. Ердоган е обвиняван и в опит да възстанови Османската империя териториално и с ислямизация на страната. Неотдавна турският президент заплашваше и западната си съседка – Гърция с нападение. Заради тези му действия, протестиращите оприличиха Ердоган като султан и сравниха действията му с такива от миналото на Османската империя в българската история.

Протестиращите настояват за мигновено спиране на военните действия и прекратяване на всички нарушения на човешки права от страна на турската държава. Те подкрепят независимата прякодемократична федерация Рожава в Северна Сирия, която изнесе голяма тежест в борбата с Ислямска държава. Рожава е посочвана за пример за мирно съвместно съжителство на множество етноси и хора с различни религии. За активистите автономната област се е откроила освен в борбата с фанатиците и с въздигането на равенството, свободата и еманципацията на жените.

"Храна, Не Война – София" е изцяло доброволческа организация, която поддържа безплатната солидарна кухня. Така подпомага десетки уязвими хора всяка неделя с храна, социализация и себеоовластяване. Организацията смята да се включи в организирания протест във вторник 22-ри ноември от 18.30 часа отново пред турското посолство.

ОЩЕ: Турски бойни самолети отново атакуваха позиции на сирийските кюрди в провинция Алепо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...