Андрей Новаков за борбата на ЕС с фалшивите новини: Кажеш ли "А", трябва да кажеш и "Б"

4084
Андрей Новаков за борбата на ЕС с фалшивите новини: Кажеш ли "А", трябва да кажеш и "Б"
Снимка: Славея Йорданова

Вечер получавам кратко резюме на новините, които са вървяли по телевизията, понеже не всеки път мога да ги проследя. Ето какво имаше на 12 януари: "Паднало дърво блокира лифта към хижа Безбог", "Морето край Бургас замръзна", "Тракия е отворена, но запасите от сол и луга намаляват", "Пиково потребление на ток, в полунощ спираме износа", "Мъж почина на гарата в Пловдив", "Закъснели и отменени влакове изненадаха пътуващите", "Лед и студ в градския транспорт", "Студ в клас", "Лед по Дунав" и прочие, и прочие. Така евродепутатът Андрей Новаков илюстрира тезата си, че "с това заспивам". Това, с което се събуждам от сутрешните блокове, не искате да го виждате, каза той по време на дискусията "Ролята на свободните медии в европейския контекст", част от проекта "Европа и аз", който се организира от Българското училище за политика "Димитър Паница".

Именно в светлината на тази медийна картина в България – винаги култ към негативното, и в светлината на споделеното от евродепутата Светослав Малинов, че в мониторинга на ЕС за дезинформация България обикновено е на трето-четвърто място като страна-членка на Съюза, от която тръгват вълни от дезинформация по дадена тема – например Украйна, Actualno.com разговаря с Андрей Новаков по темата за медиите.

Какво може да научи светът от скандинавските страни - домът на медийната свобода

От години скандинавските държави са регионът, в който медиите са най-свободни. Класацията на "Репортери без граници" за 2016 г. отново ...

Готов ли си да кажеш "А", трябва да кажеш и "Б", и "В". Така Новаков отговори на въпрос на Actualno.com дали реакцията на ЕС по отношение на т.нар. фалшиви новини не е прекалено мека и не следва да бъде направена следваща стъпка – евентуално изготвяне на директива със санкции. Припомняме, че ЕС стартира специален проект за борба с медийната дезинформация, наречен Desinformation Review, който изготвя седмични анализи за фалшиви новини – какво е невярното и кой е източникът. Проектът се изпълнява от звено на службата по външни работи на ЕС, но изрично е посочено, че седмичните анализи не са официална позиция на Съюза.

В момента, в който си сигурен, че нещо се случва, трябва да знаеш кой стои зад него, беше тезата на Новаков по темата. Той припомни, че законодателната инициатива в ЕС е на Европейската комисия. Когато има проект за директива, ще мога да коментирам повече – ако сега кажа нещо на тема приемане на директива, ще е самосиндикално, уточни Новаков. Той обаче беше категоричен – това е явление, на което трябва да бъде обърнато внимание, но то не може да бъде решено само с една или друга директива. В крайна сметка хората ще избират в какво да вярвят и в какво не, добави евродепутатът, предупреждавайки, че бомбастичните заглавия невинаги са гаранция за достоверна информация.

Когато има неоспорими факти, че някой генерира такава информация, е важно и да се знае дали зад това стоят държавни структури или е направено с комерсиална цел – да се печели от трафик, уточни Новаков. Фактът, че вече има дебат, е напредък, смята евродепутатът. Той припомни, че пренебрежителното отношение на ЕС относно медийната среда е довело до "случването" на големи политически събития и даде пример как в сградата на Европейския парламент е била разлепена челната страница на The Sun със заглавие, че кралица Елизабет II подкрепя Brexit.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com