Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

1610
Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с Атанас Шарков – предприемач и граждански активист.

Вчера Съветът на Европа обяви, че на 2 април 2024 г. в Хага ще бъде активиран Регистърът на щетите, причинени от агресията на Руската федерация срещу Украйна. „Tова е по-скоро завършекът на един процес, който започна с приемане на първата резолюция на ООН на 14 ноември 2022 г., която беше приета с мнозинство и която още тогава заложи правната основа, въз основа на която да бъдат искани репарации и обезщетения от Русия, които са свързани с войната, която се води в Украйна. В резултат от това в Европейския съюз една група страни-членки, на практика почти всички страни-членки, включително и България вече се присъединиха, започнаха подготовката на този Регистър на щетите, който да бъде правната основна, в която се документират всички загуби, които украинските граждани, украинския бизнес и украинската държава получава следствие на незаконната война на русия срещу Украйна.“, казва Шарков. Още: Кънчо Кожухаров: Много си личи руската омраза и завист срещу България (ВИДЕО)

Гостът обяснява, че пряката роля на този регистър е с помощта на правно обосновани и международно признати механизми, да се даде възможност да бъдат регистрирани и документирани всички щети, които Русия причинява. Стартирането на този регистър ще даде възможност на всеки украински гражданин да заяви щетите, които са нанесени върху неговите имоти – къща, апартамент и т.н., в следствие на руската агресия в Украйна. „Интересното е, че украинското правителство вече свърза тяхната система за електронно управление, в която над 20 милиона украинци са регистрирани и те ще могат от 2 април да започнат да подават своите заявления - самите украинци. Това са първата категория която международния регистър започва да приема. Впоследствие ще бъдат разширени още 9 категории, които ще включват бизнес, загуби, свързани с критична инфраструктура на държавата от типа на пътища, мостове, електроцентрали и т. н. Идеята е, че за да са искат репарации, трябва да има точно документация за щетите.“

Следващата стъпка, която ще бъде предприета е регистрирането на руските активи по света. “Естествено, тези активи ще бъдат анализирани спрямо тяхната зависимост от путиновия режим, като целта не е преследване на всеки един руснак, а преследване на олигарсите и въобще лицата, които вече са санкционирани по различни санкционни списъци и които съдействат на путиновата машина.“, казва Атанас Шарков. Още: Иво Инджев: Поантата на граф Игнатиев - да не бъде позволено на българите да завият към Европа (ВИДЕО)

“Много важно е да обясним, тук не става въпрос за сключване на някакъв договор между русия и Украйна, а че правната основа на всичко това е нарушаване на човешките права и престъпление срещу човечеството, което е осъдено с решение на ООН. Ако направим аналогия от Втората световна война, все едно Хитлер да си търсеше имотите в Америка или пък в някои други страни. Ясно е, че когато имаш такъв тип агресия, която нарушава абсолютно всички международни договори, на практика тази война се води поне срещу тази част от света, която признава върховенството на правото, демокрацията и свободата като основни принципи на своето функциониране. Така че опитите този конфликт да се сведе до някакъв локален конфликт между Украйна и русия, отдавна вече няма такива заблуди в международната общност.“

Целият разговор на Калин Манолов с Атанас Шарков ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com