Аврамопулос за границите: България е стълб, който подпира основите на Европа

2381
Аврамопулос за границите: България е стълб, който подпира основите на Европа
Снимка: БГНЕС

Европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос заяви по време на срещна с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че трябва да се засили охраната на външните граници на Европейския съюз.

"България се намира на стратегически кръстопът. Вие носите голяма отговорност за опазването на външните граници на Европейския съюз. Трябва да подкрепим България в тази трудна мисия. България е стълб, който подпира основите на Европа", каза Аврамопулос, цитиран от БНР.

Бъчварова: Ако се наложи, ще пратим армията на границата

Работим в посока да дадем възможност на българската армия, ако това се наложи, да се включи по-ефективно в охраната на границите зара...

Той постави като важна задача справянето с организираните мрежи от трафиканти, които експлоатират жени и деца бежанци.

От своя страна министър Бъчварова посочи, че България пледира с общи усилия да се работи за общи решения при разрешаването на мигрантската криза, като подчерта, че регионалните решения не са правилните решения за Европа.

Снимка: БГНЕС

"Осъществяваме 100-процентов контрол на нашите граници с Турция и Гърция, но границата ни с Гърция е вътрешна за ЕС и там изискванията са съвсем различни. Не смятаме да променяме режима на нашите граници такъв, какъвто е към момента. Контролът е най-стриктният в сравнение с останалите европейските държави. Едва ли има друга европейска страна, която да осъществява по-стриктен контрол", каза Бъчварова. Вицепремиерът заяви това в отговор на въпрос дали България ще поеме ангажимент за затваряне на българо-гръцката граница на предстоящата среща на Вишеградската четворка и страните от Западните Балкани, която ще се проведе в близките дни в Прага и на която София също е поканена, предаде БГНЕС.

Но разбира се не успяваме на 100% да се справим с целия поток, затова другите ни усилия са насочени към нелегалната емиграция вътре в страната и към това да задържаме лицата, които са както във вътрешността на страната, така и на изход към Сърбия, добави тя.

Новата ограда с Турция била четири пъти по-скъпа

"Новата ограда с Турция е четири пъти по-скъпа от тази, която е правила армията". Това обяви по време на парламентарния контрол ексвоен...

Отговаряйки отново на въпроса за искането за затваряне на границата с Гърция, Бъчварова отговори: "България е суверенна държава и решенията на един или друг европейски формат може да бъде взето само като сведение, а не като задължение. Има покана за такова участие на среща (в Прага – бел.ред.). Ако бихме участвали, то би било само за да се информираме за тяхното предложение. Към момента информацията, която имаме не изглежда приемлива и не съответства на нашето виждане за политиките, които трябва да провежда съюза".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com