Авторът на книгата, предизвикала скандал в хасковско училище: Никога не съм се представял като детски писател

8314
Авторът на книгата, предизвикала скандал в хасковско училище: Никога не съм се представял като детски писател
Снимка: Screenshot

Моята книга, която се обсъжда от вчера в публичното пространство, не е детска нито дори юношеска. Това каза българският писател фантаст и публицист Николай Теллалов по радио Фокус по повод заформилия се на 18 април скандал с неговата книга "Да пробудиш драконче", определена като „детска“ и „вулгарна“ от родители и коментатори в социалните мрежи, които, оказа се, не са я прочели.

Аз никъде, никога и пред никого не съм се представял като детски писател. Героят ми в книгата е описан като 27-годишен, а аз самият съм я писал, когато бях на 29 години. Къде видяхте нещо детско в нея? Това, че някой е решил, че може да я представя пред деца... Да, очаквах при обиколките си в училищата да се срещна с деца от 8 клас нагоре, а ме поканиха пред петокласници. Но трябва да ви кажа, че петокласниците се оказаха много умни деца и от тях получих изключително адекватни и смислени въпроси“, каза Теллалов.

По отношение на отзивите за книгата той поясни, че от момента на издаването й още през 1998 г. досега е получавал различни коментари – „че тя е наивно-романтична, че си правя гаргара с митологията, че не може да има такива отношения между хората и змейовете“ и т.н. Но за първи път ми казват, че е цинична и вулгарна и просто съм сащисан от тази нелепост, добави той като поясни, че думите, които се цитират от книгата от вчера насам, непрекъснато се появяват във филми и в публичното пространство.

"Фентъзито не е детска литература. „Игра на тронове“, например, към деца ли е насочена според вас?", добави още Теллалов.

Впрочем журналистката, която интервюираше писателя, призна, че тя самата не е чела книгата, на което авторът отговори: „Книгата се чете за час и 20 минути. Какво повече искате да ви кажа?“ 

ОЩЕ: "Ти се събуди и ми го ***": Книжка възмути родители

В предаването взе участие и д-р Константин Иванов, инициатор на инициативата „Разказвач на приказки“. По думите му от момента на старта на проекта досега не е имало подобен проблем с друг автор или книга. С тази книга също не е имало отрицателни отзиви откакто е представяна. „Не бих правил коментар на книгата. Но стигнахме до извода, че тя не е подходяща за деца на тази възраст. Недоглеждането от наша страна – не бягаме от това, признаваме си грешката. Може би не сме догледали достатъчно текстът дали е подходящ за тази възрастова група“, обясни той.

Ученици организираха "Ревю на книгата" в село гара Елин Пелин

Учениците от четвърти клас, на НУ "Отец Паисий", с. гара Елин Пелин, с класен ръководител г-жа Светла Петкова, заедно с ученици от трет...

Иванов добави и че когато авторите, част от проекта, гостуват в училищата, всички – училищните директори, класните ръководители, родителите и децата са информирани месец предварително кой автор ще гостува и с коя книга. Затова всеки може да направи предварителна проверка, отбеляза той. "Отсега нататък явно ще трябва да изпращаме и самите книги, не само техните заглавия и автори", каза той. 

Иванов отбеляза още, че по тази логика трябва да се забранят и Братя Грим, "в чиито приказки има много кървища и които се четат от децата на тази възраст".

„Да пробудиш драконче“ е публикувана през 1998 г. и дава началото на приказната четирилогия, посветена на змейовете и хората, следващите книги от която са „Царска заръка“, „Пълноземие“ и „Слънце недосегаемо“. Книгата печели второ място в класацията за най-добра фантастична книга от български автор „Фантастична книга на десетилетието 1990-1999“.

Припомняме, че книгата бе представена пред ученици от пети клас от хасковското училище „Иван Рилски“, а родители сигнализираха, че са възмутени от „нецензурния и груб“ език, признавайки същевременно, че са попаднали на пасаж от нея, но не са чели произведението. От друга страна Веселина Павлитова, началник на РУО-Хасково, през което минава организацията на инициативата „Разказвач на приказки“, на журналистически въпрос относно подбора на книгите в проекта, обясни, че в регионалното управление по образование също не са прочели книгата предварително. По думите й, те не са намерили достатъчно информация за книгата в интернет. Което е странно предвид факта, че "Да пробудиш драконче" е достъпна безплатно на сайта на „Читанка“ поне от десетина години.

Остава да се надяваме, че така заформилият се скандал ще подтикне малко повече хора да се обърнат към четенето и да се опитат да си формират самостоятелно мнение на база прочетеното. А отговорните за избора на книги за представяне пред децата в училищата ще следят за одобряването им не само проформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество