"Ти се събуди и ми го ***": Книжка възмути родители

21873
"Ти се събуди и ми го ***": Книжка възмути родители
Снимка: Screenshot

Откъси от книжка възмутиха родители на петокласници от Хасково. Книгата е определяна от критиците в стил етнофентъзи и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието - става въпрос за книгата на българския писател Николай Теллалов "Да пробудиш драконче", предава "Би Ти Ви".

Тази книжка не е включена в учебната програма - писана е още през 1996 г., през 1998 г. бива издадена. С "Драконче" Николай Теллалов започва поредицата за змейовете и хората - жанрът на книгата е определян като фентъзи, фолклорно фентъзи и дори криминале. Тя е част от инициативата да бъде насърчено четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги закупят.

Специално репликата, която предизвиква възмущение: "Ти се събуди ..." е от глава 5 на произведението и касае ситуация, при която млад мъж се разделя с повърхностната си приятелка заради друго момиче, което открива цяла нова Вселена, а приятелката му не понася това и се опитва да го прилъже, че е бременна - репликата е използвана като "доказателство" кога се е случило.

„Това е един чудесен проект за насърчаване на детското четене. Не съм чела тази книга, но случайно попаднах на страница, в което има много вулгарни и нецензурни изрази, които не са нормални за 4. и 5. клас. Нашето ръководство в училището е взело мерки още преди празниците и са уведомени институциите“, каза Живка Банчева, родител.

Банчева подчерта, че книжката е част от инициативата и е подкрепена от Министерството на образованието и Държавна агенция за българите в чужбина.

Български щанд на юбилея на панаира на детската книга в Болоня

Асоциация „Българска книга“ (АБК), в партньорство с Асоциация „Култура и книжовност“ (АКК), организира национал...

„Силно се възмутих, когато дъщеря ми беше много въодушевена, когато закупихме книжката. От социалните мрежи разбрахме. Тя беше прочела 15 страници, аз ѝ я взех“, каза Десислава.

„10 години не е имало нито един проблем. Във всяко училище гостуват различни автори. Има екип в инициативата за това дали книгите отговарят на изискванията. Ние заставаме зад всеки един автор. За мен има и разнопосочно мнение – колкото родители не харесват книгата, толкова и я харесват“, заяви д-р Константин Иванов, който е инициатор на „Разказвачът на приказки“.

„Тази инициатива беше продължение на „Седмицата на детската книга“. Ние прочетохме всички анотации, които ни представиха и обсъдихме с директорите на училищата. Книгата е подходяща за ученици от по-горните класове. Тя е от топ фентъзи детски романи“, добави началникът на Регионалният инспекторат на образованието в Хасково Веселина Павлитова. Тя каза, че самата тя не е чела книжката. 

Ето и позицията на автора на "Да пробудиш Драконче" Николай Теллалов: Авторът на книгата, предизвикала скандал в хасковско училище: Никога не съм се представял като детски писател

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com