БАН уволни Христомир Брънзов като директор на НИМХ

3626
БАН уволни Христомир Брънзов като директор на НИМХ
Снимка: БГНЕС

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националният институт по метеорология и хидрология.

В първи коментар пред "Хоризонт" той посочи, че това решение е било очаквано, както и че ръководство на института също ще се оттегли в знак на солидарност.

Около 600 лв. взема редови служител с висше образование в НИМХ

Над 94% от работещите в Националния институт по метеорология и хидрология искат институтът да излезе от БАН, каза директорът на НИМХ пр...

Професор Брънзов беше категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват института да се отдели от БАН.

"За мен е странно, защото след като вчера стигнахме до споразумение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един мирен път на разделяне между НИМХ и Българската академия на науките, за мен това е един много неразумен и нерационален ход. Малко ми прилича на едни времена: "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем". Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо", коментира проф. Брънзов.

На 29 август синоптиците излязоха на протест с искане за незабавно отделяне от БАН. Решение за НИМХ все още няма, въпреки че в средата на месеца премиерът нареди до 22 август проблемът да бъде решен. Синоптиците организират няколко протеста и заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето.

Преди седмица, министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че ако МОН и БАН не намерят решение, с което да удовлетворят исканията на института, като му дадат по-голяма самостоятелност и обезпечат финансовата му независимост, Борисов ще посочи такова.

Метеоролози от цялата страна излязоха на протест (СНИМКИ)

Десетки метеоролози от цялата страна излязоха на протест пред централата на Българската академия на науките и се отправиха към Министер...

Протестът на синоптиците се премести от централата на БАН пред сградата на Министерски съвет, където се провежда редовното заседание на правителството.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: „Дайте ни развод!”, „Пет месеца преговори с БАН=пак сме тук!”, „Спасете ни от БАН”, „Господа министри, подайте ни ръка да ни избавите от гибелта!”, ”БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи, въздухът ни остави!”.

Работещите в НИМХ вече заявиха, че решението им е категорично – не желаят повече да са част от БАН. „Повече от две седмици „преговори“, единствено върху предложението на БАН, ни убедиха окончателно. Настояваме правителството на Република България да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология. Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно”, предупредиха от НИМХ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com