„Бедните работещи” - ощетени със стотици левове

9504
„Бедните работещи” - ощетени със стотици левове

Европейските проекти са единственото препитание за десетки хиляди хора в провинцията. В малките градчета и скромните провинциални общини работа почти не се намира. Хиляди хора в България работят от години само по такива проекти, и то ако имат шанса да принадлежат на някоя „рискова” група: дълготрайно безработен, в предпенсионна възраст, ниско образован, от различен етнически произход или с намалена трудоспособност (ТЕЛК).

При стартиране на подобен проект на опашка за конкурсите се нареждат почти всички граждани на дадена община. За едно място се борят между 50 и 100 души. Те метат улиците или косят трева, мият чинии, готвят или чистят в социална столова, полагат битова социална помощ в домовете на нуждаещи се съграждани.

Въпросът с реформата в СМП не е окончателно решен

Въпросът с реформата в Спешна помощ не е окончателно решен. За момента няма нормативен документ, с който парамедиците да могат да работ...

Заплащането по тези социални програми е също социално, т.е. възможно най-ниското – след приспадане на данъците и осигуровките работещите получават около 240-250 лв. Проектите траят обикновено 1 година, а след това – отново на борсата за безработни.


Работниците в тези проекти, най-вече по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, сключват трудови договори с общината. В повечето случаи по тези договори не се начислява процент за прослужено време (както се изисква от Кодекса на труда). Трудовият стаж не се признава, независимо, че лицето е назначено и работи по същата специалност, по която има години трудов стаж.

Доброволци помагат на деца от домове от цяла България

Деца на възраст от 16 до 19 години от различни домове в страната пристигнаха в София в началото на седмицата, за да участват в професио...

Интересно е, че след спечелване на мястото с конкурс по определени критерии (образование, трудов стаж по специалността, придобити умения и пр.) на назначеното лице вече не се признават именно образованието, стажът, опитът.

Министерство на финансите и Социалното министерство не желаят да отговарят на този въпрос, общините – също.

Действат ли кметовете (работодателите) на своя глава и погазват ли трудовото законодателство или има официален документ, който дава право на работодателя да лишава работещите по европейски проекти от пари за прослужено време, от колективен трудов договор и т.н. Или Общините решават да не спазят трудовото законодателство на своя глава, защото така биха си спестили по няколко стотици лева на година от всеки работник?

Автор: Виолета Григорова

Има ли безплатен обяд

Колко процента социалност и колко процента бизнес има в Социалните предприятия в България? Въпросът изглежда лесен, но всъщност е с пов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com