Бесарабските българи в България - улеснени процедури, но и проблеми

6679
Бесарабските българи в България - улеснени процедури, но и проблеми

На 21 и 22 октомври (събота и неделя) 2023 г. от 12:00 до 22:00 часа Изпълнителна агенция за българите в чужбина организира празничния уикенд по случай Ден на бесарабските българи, който традиционно се отбелязва на 29 октомври всяка година. Мястото на провеждане и в двата дни е площадът пред Националния дворец на културата (НДК). За самата инициатива и за Деня на бесарабските българи разказа пред журналисти директорът на изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

Още: Бесарабските българи обвиниха Костадин Костадинов в престъпление срещу човечеството

История на бесарабските българи

На 29 октомври 1838 година е осветен храмът "Свето Преображение Господне“, който са построили бесарабските българи в град Болград, Украйна – символичната столица на бесарабските българи. 100 години по-късно, след Освобождението на България, бесарабските българи създават "Съюз на бесарабските българи в България“. 29 октомври 1938 година обявяват за Ден на бесарабските българи. Целта е – да се знае, че и зад Дунав има българи и да се установи и укрепне връзката между българите в свободна България и отвъд Дунава. За съжаление, началото на Първата световна война /1938 г./ осуетява това да се превърне в традиция. Към нея се връщат през 1989 година. От тогава реално вече ние съвместно с дружество "Родолюбец“ се опитваме да утвърждаваме този ден като ден на връзка и спомен за тези българи, които са заминали, но са останали "кръв от кръвта и плът от плътта на България“, обясни Манджукова.

Проблемите за бесарабските българи

Тя добави, че бесарабските българи са много в България. Всяка година България приема много студенти от чужбина, сред които бесарабски българи, мнозина от които остават в България и създават семейства тук, каза Манджукова. Политиката на България по отношение на българите в чужбина е много направления – едно навътре и едно навън. Това, което е навътре е пристигането на студенти и младежи, които да идват да учат в България. Отделно благодарение на усилията на Агенцията за българите в чужбина за работа с българските неделни училища в чужбина, от 2009 г. има политика за подпомагане за българите неделни училища навън. Освен това има политика за предоставяне на български произход. В този план все още има какво да се желае и се работи по въпроса, посочи Манджукова.

Тя напомни, че от 2020 г. е улеснен процесът за участие на бесарабски произход в българския пазар на труда. С всяка година се подобряват нещата, отварят се нови възможности, а сега след като има и постоянно правителство, нещата се движат в добра посока за бесарабски българи, каза Райна Манджукова.

В заключение, Манджукова заяви, че нейната амбиция и личен поглед е фестивалът да остане отворен и занапред, защото въпреки че фокусът е бесарабските българи, отваря и темата за българите в чужбина изобщо. Нека се познаваме един друг, да осъзнаваме, че българите не сме само в България, а навсякъде по света. Тези, които са отвъд пределите на страната, трябва да знаят, че България помни и има грижа за тях, че те са й нужни. Само ако се познаваме, тогава не бихме допуснали неща, които се случват в момента, каза още Райна Манджукова.

Гостите на събитието ще могат да опитат различни български традиционни ястия от общностите ни в чужбина; да се насладят на хубаво бесарабско вино. Ще видят ревю на народни носии от различните региони в България, представени от бесарабската българка носителка на титлата Мисис България Юнивърс 2022 – Оксана Желяпова. За най-малките е предвидена разнообразна програма включваща арт ателие; забавления и атракции.

Още: Бесарабски българин: Живеем от въздушна тревога до въздушна тревога

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com