X
 
 

Без висока такса за градина в София, ако детето отсъства

993 0
Без висока такса за градина в София, ако детето отсъства
Снимка: Getty Images/Guliver
Задължителната такса от 30 лв. за пазене на място в детска градина в София, ако в дадения месец детето не я е посещавало, отпада. Събирането на сумата е отменено с решение на Върховния административен съд от 13 ноември 2019 г. То е окончателно и не подлежи на обжалване, пише в. "24 часа".

Така таксата за детска градина в столицата, която е 60 лв. на месец, вече ще зависи от броя посещения на детето. При средно 22 работни дни месечно това означава, че в месец, в който детето не е посещавало всеки ден градина, родителите ще дължат по 2,7 лв. дневно. Преди това те бяха задължени да плащат половин такса - 30 лв., дори и детето да не е ходило изобщо на градина. Родителите не плащат никаква такса само ако детето е било болно или се е наложило да отсъства по семейни причини.

Идея: Детската градина задължителна от 2020-а, но няма места за всички

От догодина 4-годишните задължително подлежат на образование. Това регламентират промени в Закона за бюджета, внесени от „Обедине...

Според съда обаче става дума за услуга, а таксата е определена, без да се влияе от посещаемостта на децата и реалното ѝ ползване. В решението се посочва, че това противоречи на Закона за народната просвета и на Закона за местните данъци и такси.

Съобразили сме се с решението на съда и то се прилага още от декември. Таксите, които родителите ще платят сега за посещенията на децата им през декември, са преизчислени. Затова и в проекта за бюджет за 2020 г. на София са заложени 17,9 млн. лв. приходи от таксата - същата сума, каквато е и за 2019 г., въпреки че ще бъдат отворени новопостроени детски градини и ще се увеличат местата за прием, коментираха от Столичната община. В момента в столицата има 194 общински детски градини, които се посещават от 42 878 деца.

Решението на съда засяга обаче само таксите в общинските детски градини, не и сумите, които родителите плащат за посещение в частни заведения.

На частните детски градини не могат да бъдат наложени правила какви такси да събират и дали да намаляват сумата при отсъствия, защото не ползват бюджетни средства, коментираха пред “24 часа” от министерството на образованието. Отношенията при тях били договорни между родител и директор. В България има 120 частни детски градини, показва регистърът на МОН.

Започват масирани проверки на храните в детските градини и училищата

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва от вторник, 24 септември 2019 г., тематични проверки в кухненските блокове н...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално