Безпаричие и недоверие в Художествената академия изкара на протест преподаватели, модели и студенти

11298
Безпаричие и недоверие в Художествената академия изкара на протест преподаватели, модели и студенти
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Преподаватели, модели и студенти от Художествената академия, разтревожени от неизплатените заплати и лошата материална база вдигнаха протест в двора на учебното заведение.

"Не са плащали 2 месеца на нашите преподаватели. Материалната ни база е доста лоша – падат тавани, има проблеми с оборудването, няма пари за материали, работим с това, което си купуваме сами и приспособяваме каквото можем", разказа Станислава Павлова, студентка по "Текстил, изкуство и дизайн". 

Колежката й от същата специалност Цвета Апостолова отбеляза, че академията има Фонд „Развитие“, в който са регламентирани средствата за различните специалности, но според нея те не се разпределят правилно. "За нашата специалност, която борави с много по-скъпи материали би трябвало да има повече", каза тя и поясни, че за да бъде качествена изработката са нужни скъпи материали. 

"Получили сме миналия месец само аванс, а за декември не се знае дали ще получим някакви средства", оплака се Дима Каприева, завеждаща ателието по печатни техники и багрене в катедра "Текстил" към НХА от 9 години и съобщи, че моделите са още по-зле, тъй като са на хонорари.

Неизплатени заплати за 8 млрд. лева само от януари до април

Над 8 млрд. лева неизплатени заплати, според инспекцията по труда, и то само за първите 4 месеца на годината. Задействана е процедура п...

"Пенсията ми е 180 лева. Затова работя тук. Получих 160 лева хонорар за октомври – платих наем, заем и останах без пари. Това е последното което съм взимала", сподели Зара Багова, дългогодишен модел в академията, която колкото и измъчена и изнемощяла да е, продължава да позира на студентите и през ноември, и декември. "Казват, че след Нова година щели да платят..", с надежда добави тя и сподели още, че миналият път й платили за 8 часа, а сега позирала 16 часа.

"Ние сме ги изстудували тези пари", оплака се друг модел и поясни, че като голи модели често се разболяват заради студените зали и тъй като не са на трудови договори сами си поемат болничните. "Колко пъти са падали модели от подиума, защото не са добри условията..." продължи тя и поясни, че постаментите, на които се качват не са стабилни, защото са износени, а моделът трябва да е нависоко, за да имат по-добра видимост студентите.

Каприева съобщи още, че служителите били в неведение как се разходват средствата на академията. "От пресата научих, че ректорът успял да плати всички задължения на академията към топлофикация, което е прекрасно, но проблемът е, че е платено от една субсидия, която е фиксирана по Колективен трудов договор за перо „Обучение“ в академията – това е сума, която не може да се отклонява за други плащания, но за да се разрешат разни финансови недоимъци ръководството е прибегнало до тези средства", посочи тя.

Междувременно продължават да се вдигат таксите за обучение на студентите, в същото време средствата от фонд "Развитие", предвидени за материали и консумативи непрекъснато намаляват, оплакаха се протестиращите. Те недоумяват защо въпросното повишение на таксите не е довело до никакви подобрения на материалната база, която Академията предлага на възпитаниците си.

Стотици шивачки окупираха сградата на НОИ в Пловдив заради неизплатени заплати

Нов бунт на шивачките от Раковски и Кричим. Над 230 служители на фалиралата австрийска компания „Тренд Фешън Текстил“, коит...

Като неверни информации определи ректорът на НХА проф. Николай Драчев твърденията, че имало злоупотреби и нередности в управлението.

Той обяви, че утре пред Академичния съвет на НХА ще бъде представен подробен отчет и че се очакват и резултатите от започналата проверка. „Имали сме тази година одит от Сметната палата, одит от МОН, в момента тече проверка от Инспекцията по труда. Утре на Академичен съвет ще бъде обяснено точно с цифри какво е разходвано, какъв е прихода, какъв е разхода“, подчерта той и призова: "нека бъдем обективни". 

Той разказа, че е направено конструктивно обследване на сградата на Академията, която е на 100 години и че според констатацията, тя не е в състояние да функционира по нормите, за което са уведомени главния архитект и МОН. "Парното тече отвсякъде, но при тази компрометирана вече конструкция, не можем да му направим ремонт, защото сградата не е устойчива", посочи той. "При нас има голи модели. Парното не може по никакъв начин да затопли помещенията, тъй като са с голяма квадратура и допълнително пускаме калорифери, а цените на тока, водата и всичко се вдигат...", разказа още той и подчерта, че засега са платени режийните разходи. "Ние, ако не бяхме платили за парното 38 000 и други разходи, трябваше сега да не провеждаме учебен процес", добави ректорът. 

За проблемите и финансовия недостиг от Академията са сигнализирали до министрите на образованието на финансите . "Имам писмата които съм писал до министрите. Отговорът от Горанов е, че принципал на Академията е МОН, а от Вълчев - че ако има излишък на края на годината, може да ни дадат нещо….“, сподели още ректорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт