Безплатното саниране е обхванало домовете на 62 000 българи

1990
Безплатното саниране е обхванало домовете на 62 000 българи
Снимка: БГНЕС

Един на всеки 114 българи е усетил безплатното саниране, за което държавата похарчи стотици милиони левове. Това показва официалната статистика на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обявена днес.

Според данните 62 252 души живеят в реновираните по Националната програма за енергийна ефективност 515 сгради

За санирането по държавната програма масово се използва румънски стиропор

Над 2/3 от високите жилищни блокове, ремонтирани по Програмата за енергийна ефективност, са санирани със стиропор. Масово се използват...

Към края на месец юли 2017 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разплатило общо 235 987 521,60 лв. към „Българска банка за развитие“ АД за общо 232 обновени и въведени в експлоатация многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност, показва докладът на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до председателя на Народното събрание Димитър Главчев в изпълнение на решение на парламента от месец юни т.г.

Разплащанията към ББР стартираха през месец юни на база подписано споразумение между МРРБ и банката. Още през същия месец към ББР са платени общо 9 977 621,74 лв. за 10 въведени в експлоатация сгради. През месец юли към банката са възстановени средствата за 222 изцяло обновени сгради на обща стойност 226 009 899,86 лв.

В доклада се прогнозира, че до края на годината към ББР могат да бъдат погасени задължения за общо между 450 млн. лв. и 530 млн. лв., като в тази сума се включват и вече разплатените средства. Изчислението е направено на база процеса по изпълнение на програмата, включително разплащане, анексиране на договорите, приемането на сградите и въвеждането им в екслоатация, издаването на окончателни фактури от строителния надзор и инвеститорския контрол, както и след подписването на окончателния протокол, удостоверяващ, че всички дейности са разплатени от страна на ББР АД към избраните външни изпълнители.

Към средата на юли в различен етап на изпълнение са дейностите по 1982 сгради, като 585 от тях са в етап на строителство. Изцяло завършени и въведени в експлоатация към средата на месец юли са 515 многофамилни сгради, като подобрената жилищна инфраструктура е с обща разгърната площ от 2 489 433,92 кв. м.

ДНСК започва проверка на десетки санирани сгради за качеството на строителството

Още днес оказваме на Дирекцията за национален строителен контрол да започне проверки, вече работим по сигнали относно програмата за ене...

До момента облагодетелствани от подобрената инфраструктура са 62 252 души, живеещи в обновените 29 915 жилища, посочват от МРРБ.

Сключените договори за целево финансиране между община, областен управител и ББР АД са общо 2022. Тристранните споразумения се сключват след подписването на договор между община и сдружение на собственици и получаването на всички коректно попълнени документи. До приключването на дейностите по вече одобрените за финансиране 2022 сгради в цялата страна е преустановено приемането на нови заявления, предаде OFFNews.

Към доклада има приложена и таблица по общини. От нея става ясно, че от 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране, най-много са в област Бургас – 236, като 39 от тях са въведени в експлоатация, 236 са със стартирали дейности, а 88 са в етап на строителство. След област Бургас е област Благоевград със 189 сключени договора. Трета по брой сключени договори е област Хасково с общо 180 договора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 6 май 2024 г.

Отиде си председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева

"Голямото пътуване": Адски задръствания при магистрала "Струма"

Започна Светлата седмица

Добра новина: Събрани са парите за лечението на 11-годишния Дени

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над София

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com