БХК поиска оставката на председателя на СЕМ заради обида срещу разследващ журналист

2403
БХК поиска оставката на председателя на СЕМ заради обида срещу разследващ журналист
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) призова за "незабавната оставка" на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова. Причината е публикация на шефа на регулатора във Facebook (която е по-късно е била изтрита), съдържаща обиди към журналиста Мария Черешева.

Черешева е част от екипа на международното разследване на осем медии, които показаха във видео историята на 19-годишен сириец, прострелян в началото на октомври на българо-турската граница (българските власти отричат). Вчера се появи и втора част на разследването, показваща как бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец пред очите на "Фронтекс".

Репортажите за мигрантите в България миришат на постановка, нашата вина е с правосъдието - експертни мнения

Няма кой знае колко драматизъм в цялата ситуация. Като видите и кои са 18-те организации, някои от които бяха установени като платци на...

В профила си в социалните мрежи Момчилова, която е председател на СЕМ от президентската квота, публикува остър коментар срещу Мария Черешева. Тя бе персонално обвинена в липса на „базови журналистически стандарти“ и „некадърност“ от страна на шефа на регулатора. Коментарът също така прави внушения, че Асоциация на европейските журналисти - организацията, в чието ръководство Черешева участва – трябва да се дистанцира и да порицае работата на колегата си.

Постът поставя под съмнение достоверността на репортажа и го критикува, че не търси гледната точка на засегнатата страна, в случая - Гранична полиция. Намеква се също, че журналистката е била предварително мотивирана за работата си „някъде в шенгенските ширини“, като така се прави препратка към поредния отказ страната ни да бъде допусната в Шенген.

"Подобни внушения и коментари са абсолютно недопустими за всеки уважаващ себе си журналист. Когато обаче идват от човек, който председателства медиен регулаторен орган, те са и опасни. Инсинуациите на г-жа Момчилова по адрес на Мария Черешева всъщност са директна заплаха към всички журналисти, работещи в попадащите под контрола на СЕМ медии. Разкриваща личната си интерпретация за професионални стандарти в журналистиката, Момчилова предупреждава журналистите в електронните медии да не си позволяват да изобличават нередни действия на държавната власт", пишат от БХК.

"Българската общественост е наясно, най-малко чрез публичните изявления на БХК, че такива случаи на незаконни действия на българските органи на реда по отношение на мигранти в нашата страна не са единични. Те обикновено се извършват безнаказано, а техните официални говорители по правило отричат и прикриват незаконосъобразните действия. Това следователно е проблем от сериозен обществен интерес, който българските журналисти не само имат право, но са и задължени да повдигат", добавят от организацията.

"Пиехме вода от тоалетната": Бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец, Фронтекс знае (ВИДЕО)

Нови разкрития за отношението на България към нелегалните мигранти на наша територия. От свидетелски разкази на бежанци става ясно, че ...

"Г-жа Момчилова демонстрира липса на журналистическа компетентност и етика, както и непознаване на принципите на свободата на изразяване. Поради това нейното присъствие в състава на българския медиен регулатор е напълно неприемливо", заключват от БХК в позицията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество