Bird.bg каза още имена на теглили милиони за AM "Хемус" в брой

18363
Bird.bg каза още имена на теглили милиони за AM "Хемус" в брой
Снимка: АПИ

Още две имена, изтеглили милиони покрай поръчките за строителството на автомагистрала Хемус, обяви сайтът Bird.bg. Според публикацията това са малоимотният Красимир Димитров Митриков от монтанското село Златия, който успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5, и софиянецът и ММА боец Георги Стефанов Шкендов, изтеглил над 11 милиона от името на други две фирми. Разкритията са направени след съвместно разследване на БРРД и Зов Нюз.

Това е втора част от мащабно разследване, като досега бяха осветлени имената на две политически свързани лица – Тома Георгиев Янков от Мездра и Данаил Найденов Георгиев от Лом. В новите разкрития се твърди, че освен вече обявените “Про Билдинг Груп” ООД и “Левента 90”, в източването на милионите участват още фирмите "Виндор Монтана" ЕООД, "Билдинг Конти Строй" ЕООД и "Рич Билдинг Строй" ЕООД.

Фирма, получила 84 млн. от строежа "Хемус", обвини Рашков в репресия

"Водно строителство" АД - една от фирмите, работили по строежа на магистрала "Хемус", определиха разкритията на вътрешния министър Бойк...

“Виндор Монтана” е фирма с история, регистрирана в Пловдив, но през 2020 г. е прехвърлена на Нина Евгениева Тодоринова от Костинброд, твърдят журналистите. Самата собственичка не е отговорила на въпросите на журналистите, отправени й чрез Facebook. Като пълномощник на “Виндор Монтана” е записан Красимир Митриков, който е имал адресна регистриран в с. Златия, област Монтана. Той е изтеглил внушителната сума от 18 618 077 лв. и ги е предал на неизвестен засега човек, в който са се концентрирали всичките над 56 млн. лева, изтеглени в брой, за които МВР обясни в специална пресконференция. Репортер на Зов Нюз е посетил адреса в селото, но е открил само стара, негодна за живот съборетина. Съсед на Митриков пък разказал, че той е живял изключително бедно и е починал тази година след заразяване с ковид. Преживе обаче се похвалил на комшиите си, че очаквал да му платят 20 000 лв.

Другите две фирми "Билдинг Конти Строй" ЕООД и "Рич Билдинг Строй" ЕООД, които са създадени от Ярослав Стаматов Илиев от с. Казичене, като “Билдинг Конти” е прехвърлена на 22.07.2021 на Тихомир Миланов Игнатов от с. Охрид, област Монтана. От разследващите сайтове не са успели да открият координати за връзка с тях. Къщата на Тихомир Игнатов в с. Охрид пък е видимо необитаема.

Пълномощникът на двете фирми, който е изтеглил общо 11 242 408 лв. на каса се казва Георги Стефанов Шкендов. Според Bird.bg той е потомък на известния през 80-те играч на хазарт Стефан Шкендов, за когото се твърди, че е бил един от най-богатите комарджии в София и е играел в компанията на хора като Иво Карамански и Васил Божков. Заради незаконния по това време хазарт всички те били наблюдавани от Държавна сигурност.

Сестрата на Шкендов – Ирена, се изявява и като общественик. Тя е съосновател на Евразийския институт за геополитика и икономика “Св. Киприян”, чийто председател е Пламен Милетков. През 2020 г. Ирена Шкендова е кандидатствала за позиция на младши експерт по сигурността на информацията в Министерството на отбраната, но няма информация дали е била назначена там.

Рашков: Борисов да каже къде е той в схемата "Хемус", тя ли е напълнила чекмеджетата му

Сега ги няма авторите на това, което се е случвало, изпокрили са се. Това каза на пресконференция служебният вицепремиер и министър на ...

Самият Георги Шкендов се изявява като ММА боец и има на негово име няколко фирми със скромни обороти. Журналисти на Bird.bg успяват да се свържат с него чрез майка му, която работи в Агенция Митници. По думите ѝ, той не ползва телефон и ако пожелае, сам ще потърси журналистите.

Новите разкрития са продължение на журналистическото разследване, което вече осветли имената на две политически свързани лица, теглили огромни суми от парите за АМ “Хемус” – Тома Георгиев Янков от Мездра, шеф на младежката структура на ДПС и Данаил Найденов Георгиев от Лом – водач на листа на ПП “Евророма” в дунавския град. От първата част става ясно, че те са имали пълномощни да оперират със сметките на две фирми, регистрирани на малоимотни лица и получили 25 милиона от общо 56 милиона лева преведени като аванс на “Водно строителство – Благоевград” АД от държавната “Автомагистрали” ЕАД. За да се прикрият следите парите са минали през буферно дружество – “Бул Строй Груп ИГ”, което е било собственост на Методи Бачев, вече покойния шеф на строителната фирма “Агромах”. Така от разкритията дотук става ясно, че в схемата са използвани общо 5 кухи фирми и четирима пълномощника.

За злоупотреби при изграждането на магистрала "Хемус" съобщи вътрешният министър Бойко Рашков на съвместна пресконференция на службите в началото на ноември. Тогава Рашков обяви, че близо 60 милиона лева от общо 84 милиона лева са били изнесени в сакове и чували. Според информацията те са били дадени на петима "липсващи търговци" - според терминологията на МВР. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com