Битката за БНТ: Константин Каменаров

19038
Битката за БНТ: Константин Каменаров
Снимка: БГНЕС

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или няма – защото макар тази дата да беше посочена от СЕМ като своеобразен Рубикон, всъщност има възможност досегашният генерален директор на БНТ Вяра Анкова да си остане на поста. Това ще стане, ако никой от кандидатите не събере 3 гласа от членовете на СЕМ. Припомняме, че СЕМ се състои от петима членове – София Владимирова, която е председател, Бетина Жотева, която се забърка в страхотен скандал с журналистката Къдринка Къдринова заради радио "България", Мария Стоянова, чийто мандат изтича след година, бившият депутат от БСП Иво Атанасов и Розита Еленова.

В следващите две седмици Actualno.com ще запознае читателите си с петима кандидати, които, изглежда, имат най-голям шанс да управляват БНТ в следващите поне три години.

(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия – част ІІ

Част първа можете да прочетете тук Посред лято, насред поредния конкурс за генерален директор на БНТ – този предизвикан от Закон...

Стартираме с Константин Каменаров.

През 90-те години на XX век Константин Каменаров започва работа в БНТ, като репортер в новините на „Ефир 2“ и „По света и у нас“, по-късно става водещ на новините по Ефир 2.

През 1999 година за кратко е говорител на правителството на Иван Костов и оттогава е смятан за човек, близък до някои бизнес кръгове, особено до кръга "Капитал". След несполучливата авантюра с кабинета "Костов", Каменаров заема също за кратко поста говорител на Mtel.

Интересен факт за Каменаров е, че е завършил медицина. Той е женен за водещата на "По света и у нас" Радина Червенова.

(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия*

Посред лято, насред поредния конкурс за генерален директор на БНТ – този предизвикан от Закон за радиото и телевизията (ЗРТ) пана...

Истории от медийната кухня

По времето на първия мандат на Вяра Анкова (2010-2013), с която са приятели, е назначен за оперативен директор в БНТ. Длъжността „оперативен директор“ е създадена от ръководството на БНТ специално за Каменаров, като дотогава подобна длъжност не съществува в длъжностното разписание на телевизията-майка. Създаването ѝ донякъде е продиктувано от необходимостта да се разграничи от длъжността "изпълнителен директор", която доскоро е била заемана от Тома Иванов (бивш финансов директор на БНТ и бивш член на СЕМ), напуснал при неизяснени обстоятелства. Припомняме, че Иванов също е кандидат за генерален директор на Националната телевизия, а освен това в началото на века напуска "по взаимно съгласие" БНТ, след като работи там като финансов директор и временно изпълняващ длъжността генерален директор на телевизията. Според информация на Actualno.com Иванов си тръгва заради проблеми с обществени поръчки.

Преди четири години Каменаров напуска, без официално да е ясно защо. Твърди се, че се е набъркал в обществени поръчки за доставка на техника за цифровизция, което е извън пълномощията му. След напускането му длъжността "оперативен директор" е закрита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com