Бивш директор в "Олинеза": Христо Кръстев присвои завода, нарушавайки 4 закона

50482
Бивш директор в "Олинеза": Христо Кръстев присвои завода, нарушавайки 4 закона
Снимка: Стопкадър "Нова телевизия"

В редакционната поща на Actualno.com получихме писмо от Красимир Генов - бивш икономически директор на завода „Олинеза“. В него той твърди, че сегашният собственик на компанията Христо Кръстев е извършил поредица от нерегламентирани действия, чрез които е „превзел“ цялата собственост на „Олинеза“ по „незаконен“ начин, "възползвайки се от служебното си положение."

Публикуваме писмото на Красимир Генов без редакторска намеса:

 

"Господа журналисти,

Пише ви Красимир Генов, бивш икономически директор на завода „Олинеза“, един от най-известните и утвърдени производители на майонеза, лютеници, горчица и сосове. До лятото на 2015 г. бях член член на борда на директорите на "Партньори" АД, по това време най-големият мажоритарен собственик в "Олинеза" ООД.

Обръщам се към вас, защото в последно време човек трудно може да се отърси от усещането, че живеем в паралелни светове, далеч от реалността и истинските факти от живота. Живеем във времена, когато човек може да си изгради фалшив публичен образ, който е далеч от истината в очите на десетки хора, които отблизо познават действията на някого.

На 14 януари новият сезон на предаването „Шеф под прикритие“ по Нова телевизия тръгна с епизод за „превъплъщението“ на собственика на „Олинеза“ Христо Кръстев, който се дегизира с коса и мустаци, за да „слезе при работниците си“ и да види на практика какво се случва в предприятието му. Накрая награди с почивки в Европа, Гърция и Италия участниците в тв предаването и дори обеща пълна подкрепа за лечението на едно от децата на служителките си.

Христо Кръстев, дегизиран, в предаването "Шеф под прикритие"

Останах потресен от наглостта, с която един човек се опитва да „излъска“ публичния си образ и да се облече в одеждите на бял и добър собственик на „Олинеза“. Защото каквито и премени на благонравна овчица да надене един кръвожаден вълк, той винаги ще си остане в очите ми измамник, който не се посвени да открадне от съдружниците си завода с поредица от фалшиви събрания на акционерите, фалшиви прехвърляния на дялове, имущество и търговски марки за десетки милиони лева.

Защото истината е прекалено далеч от това, което Христо Кръстев иска да изгради за себе си като публичен образ.

Христо Кръстев в момента е подсъдим за измами, документни престъпления, злоупотреба със служебно положение за милиони левове, като само по едно от обвиненията срещу него го грози затвор до 30 години. С поредица от действия той успя да намали дела ми в „Партньори“ АД, който беше мажоритарен собственик в „Олинеза“ от близо 50 на сто на 2,02 на сто. На практика Христо Кръстев влезе в братоубийствена битка срещу останалите акционери в завода, което доведе до драстични спадове в обемите продажби на завода. Измамите през 2015 г. са само продължение на криминалната дейност на Христо Кръстев, чийто полицейско досие започва от 1998 г., когато той и Станимир Жарков са обвиняеми за побой на 12 работници от завода. По-късно Иван Янков, който е обвиняем и по измамите от 2015 г., е обвиняем за взрива от 23 април 1998 г., когато в "Олинеза" избухва цистерна и умират двама души.

Историята на „Олинеза“ тръгва през 1994 г. Александър Найденов привлича в екипа на дружеството Христо Кръстев - като обикновен наемен работник, който да движи производствените процеси. С времето Кръстев става съсобственик в "Олинеза", а през 2015 г. държи 40 на сто от акциите й заедно с други съдружници чрез "Партньори" АД. Основателят на фабриката Александър Найденов притежава 60 на сто чрез "КИЛТ" АД.

Но през лятото на 2015 г. Кръстев, на когото по-рано са му подали пръст, иска да отхапе цялата ръка и иска цялата власт и фактически узурпира дяловете на съдружника си Александър Найденов и на останалите акционери.

Без емоции ще се опитам фактологично да разкажа престъпленията, които извърши Христо Кръстев, така както са описани в обвинителния акт на Софийска градска прокуратура от 17 юли 2018 г.

Едно от ключовите действия по превземането на завода „Олинеза“е фалшиво общо събрание проведено уж на 14 август 2015 г. На него Христо Кръстев и Иван Янков взимат решение за изключване на "КИЛТ" АД на Александър Найденов като съдружник и пускат искане за действия спрямо Найденов по чл. 145 от Търговския закон - т.е. да отговаря с имуществото си за вреди, причинени на дружеството, като основанието за това е залог на търговските марки въз основа на договора с дружеството "Аносеп". От записите на охранителните камери става ясно, че заседание не е имало. Около 8 ч за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не допускат никого вътре.

Още същия ден започва криминалното източване на сметките на „Олинеза“ от Иван Кръстев. На 17 август той превежда 180 000 лв. на свързаната с него фирма „Кокони“ ООД с основание за плащане по договор от 14 август и фактура без да има реална доставка на стоки и услуги. Същия ден превежда още 185 000 лв. на свързаната с него фирма „Хриси 99“ ЕАД, собственост на майка му, по договор от 14 август и без фактура. На 18 август превежда още 300 000 лв. отново по договор и без доставка. На 28 септември прави особен залог в полза на „Хриси 99“ ЕАД на финансови средства и вещи на обща стойност  2 922 434 лв. Парите са 2 385 000 лв., а цялото офис оборудване и производствени съоръжения са за 537 434 лв. по амортизационна стойност.

Следват поредица от неизгодни сделки с цел източване на завода на обща стойност 26 119 618 лв. На 20 септември Кръстев заедно с Иван Янков, изпълнителен директор на завода продават общо 29 броя търговски марки и 6 броя промишлен дизайн на „Тритон“ ООД за сумата от едва 170 000 лв. при пазарна стойност на същите от 24 987 000 лв. След това на 15 октомври продава 8 имота на дружеството на  от 1 200 00 лв. при пазарна цена от  1 509 200 лв. На 8 декември с подписа на Иван Янков, но подбуден от Христо Кръстев са продадени още 15 имота, собственост на „Партньори“ АД. Купувач е „Олинеза Премиум“, представлявано от Иван Кръстев. Продажбата е за 548 588 в. при пазарна оценка 1 542 006 лв.

В обвинителния акт подробно са записани проведените от Христо Кръстев, Иван Янков и майка му Лилия Христова поредица от фалшиви общи събрания на акционерите на „Партньори“ АД – общо 6 в периода от 7 октомври 2014 г. до 31 декември 2015 г. С тях е увеличен капитала на „Партньори“ АД от 77 240 лв. на  1 724 000 лв. с апорт на 5 недвижими имота като се издават 1647 250 поименни акции с право на глас с номинал 1 лев. Така Христо Кръстев получава без правно основание 47,963 на сто от собствеността на Красимир Генов, равняващо се на  1 021 718 лв. от неразпределен дивидент в „Партньори“ АД и 739 599 лв. от недвижимо имущество, собственост на „Партньори“ АД, както и 28 на сто от дяловете на Красимир Генов в „Олинеза“ ООД, равняващо се на 7 958 576 лв. от стойността на „Олинеза“ като предприятие и 3 592 996 лв. приходи от съучастия. Освен това е придобил и 28 на сто от дяловото участие на Красимир Генов в „Партньори 2011“ АД на стойност 345 337 лв. Всички тези незаконни действия по прехвърляния на дялове ми носят вреда на обща стойност 13 658 226 лв., според обвинителния акт на СГП.

Последното обвинение срещу Христо Кръстев е неплащането на данъчни задължения в особено големи размери – за 47 000 лв. отново с ползването на документ с невярно съдържание в годишната си декларация от 2015 г. Той не е декларирал приходи за 487 000 лв. и разходи за 15 000 лв.

Христо Кръстев е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс – чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание, чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, при което лишаването от свобода е до 30 години, чл. 220 за сключени неизгодни сделки и чл. 255 за укриване на данъци.

Съдебното преследване в Софийски градски съд вече започна. Заедно с Христо Кръстев подсъдими по делото са изпълнителният директор на „Олинеза“ Иван Янков и майка му Лилия Христова. Надявам българското правосъдие да се справи с предизвикателството и да постанови справедлива присъда за криминалните деяния на Христо Кръстев и двамата му съучастници.

Общественият ракурс на моята болка е продиктуван от това, че не е нормално човек, който е извършил толкова много зло на съдружниците си и предприятието, в което си вади хляба, да се представя като миловиден човек, който е готов да отдели от залъка си, за да види работниците си усмихнати. Защото това драстично контрастира с методите му на действие и поведение в действителността.

Благодаря ви за отделеното време да споделите моята болка. Надявам се изразите своята активна гражданска позиция като журналисти и да разкажете този житейски сюжет, като така открехнете вратата на обществото за дълго чаканата и бленувана Истина в живота ни.

Изпращам ви страница от обвинителния акт на Софийска градска прокуратура, за да запознаете документално с деянията на Христо Кръстев. Целият обвинителен акт може да намерите ТУК."

Екипът на Actualno.com e в готовност веднага да публикува гледната точка и на ответната страна, при желание от изразяването на такава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com