Бивш молдовски премиер не помни да се е срещал с представители на Васил Божков в ОАЕ

3510
Бивш молдовски премиер не помни да се е срещал с представители на Васил Божков в ОАЕ
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер на Молдова Павел Филип заяви, че не помни посещението на представителите на "Доверие холдинг" в Република Молдова, зад което стоят интересите на олигарха Васил Божков, за когото българската разследваща преса писа, че е замесен много мръсен бизнес.

В изявление по време на предаването "Политика" по TV8 бившият премиер заяви, че когато се е състояла официалната среща, той не е открил нищо подозрително.

Гешев май е над някакви си 700 милиона лева (ВИДЕО)

Какви 700 млн. лева? Как какви?! Тези, които държавата не си е прибрала от хазартния бос Васил Божков, понастоящем пребиваващ в Обедине...

"Не чух нищо за този човек, не помня дали съм се срещал с представителите на този холдинг. Нямах представа кой е той. Премиерът се среща с много хора, има услуги, които трябва да бъдат документирани, не е нужно да седя в Google всеки път, когато срещна някого. Представени са ми резюмета на хората, компаниите, които срещам. Тогава нищо не ми се стори подозрително", отчита бившият премиер.

Източник твърди, че олигархът Владимир Плахотнюк се е срещнал с Васил Божков в средата на септември в Обединените арабски емирства. Според журналисти от телевизия Jurnal Плахотнюк държи парите си в Обединените арабски емирства и ще се опита да получи политическо убежище в тази страна.

Молдовската връзка на Божков и монополния хазартен пазар

Васил Божков – Черепа е водещ играч в тото пазара на Република Молдова, а негов човек ръководи водещата фирма-подизпълнител на държавната лотария на страната. Става дума за българския гражданин Пламен Стефанов Миланов, който от 18 години живее в Кишинев, съобщи Биволъ още през март миналата година.

Българо-молдовският предприемач ръководи най-големия подизпълнител на държавната лотария на Република Молдова (НЛМ) през регистрирана в Дубай фирма. Същевременно шоуто на лотарията се излъчва всяка неделя по телевизията на реалния властелин на Молдова – олигарх и председател на Демократичната партия (ДПМ) Владимир Плахотнюк.

Явор Колев: Не познавам г-н Божков, както и никой друг хазартен оператор

"Не, не познавам г-н Божков, както и никой друг хазартен оператор. Не съм имал нужда да провеждам такива срещи". Това заяви Явор Колев...

Статията за българина бе на корицата на авторитетния вестник за разследваща журналистика Ziarul de Garda (ZdG), като на нея е изобразен босът на Миланов – Васил Крумов Божков. Разследването е озаглавено “Бизнесът “Лотария”.

Според информацията на изданието, Миланов е подсъдим в Молдова по дело „за изготвяне, притежание, разпространение или използване на фалшифицирани официални документи, печати или бланки”. Миланов също така се съди с някои от бившите си съдружници в Молдова.

Договорът с Агенцията за публична собственост на Република Молдова е подписан през май 2018 г. с фирма NGM Company, която бе основана само предишния месец (12 април 2018 г.) от регистрираната в Дубай NGM SPC LIMITED. Договорът за ПЧП бе подписан от управителя Пламен Стефанов Миланов.

Изпълнителният директор на НЛМ Николай Санду твърди, че решението за излъчване на тв шоуто за държавната лотария в шоуто Prime TV на медиахолдинга на Влад Плахотнюк не се е взело от неговата институция, а от частния ѝ партньор.

Компанията NGM SPC Limited е регистрирана на 18 февруари 2018 г. в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Според ZdG Владимир Плахотнюк е посочил в последната си данъчна декларация компания с офис в Дубай, като юридическият адрес на пуснатата наскоро в Молдова програма „Гражданство срещу инвестиции” също е в столицата на ОАЕ.

Поредното число държавни пари с много нули, изчезнало покрай хазарта

От 2014 година до настоящия момент в Национален фонд „Култура“ не са влизали никакви суми от хазарт, въпреки изричните текс...

Биволъ потвърди информацията чрез сайта на Международния финансов център на Дубай (Dubai International Financial Centre – www.difc.ae), според който подизпълнителят на молдовското тото NGM SPC Limited е със само $10 хил. капитал. Компанията има трима директори. Става дума за: Стефани Амабао, Джедрек Жовелланос и Пламен Стефанов Миланов. Съучредителите явно са българските компании National Lottery AD и New Games AD. И двете компании са собственост на Васил Божков.

Всичко е започнало на 27 октомври 2016 г., когато в цялата Република Молдова за една нощ бяха затворени всички казина и игрални зали. Както писа тогава молдовското онлайн издание NewsMaker в материала на Николай Марченко "Няма повече залози. Как властта за денонощие реши хазартния въпрос", ставаше дума за поне 320 млн. леи (MDL) годишен оборот или около 16 млн. евро при затваряне на над 300 казина и игрални зали.

Хайките на икономическата полиция бяха предприети след като лидерът на ДПМ владимир Плахотнюк обяви официално война на хазарта с мотива, че в неговата благотворителна организация Edelweiss се оплаквали родители на непълнолетни, задлъжнели заради игроманията на децата им. Тогава се появиха мнения на експерти, че до година – две държавата ще създаде монопол в хазарта в партньорство с близки до властта фирми.

Затова не е случайно, че вече на 14 август 2017 г. правителството на Павел Филип (смятан за „пионка” на Влад Плахотнюк) излезе с общи изисквания за създаване на публично-частно партньорство (ПЧП) с бизнеса в областта на хазарта. Решението бе да се подпишат два договова за ПЧП – един за игралните зали и един за тотализатора на спортните състезания. След два месеца се появи обява за държавен конкурс в молдовския аналог на „Държавен вестник” – Monitorul Oficial (“Официален Монитор”).

В конкурса участваха само две оферти (по една за всеки сегмент), отворени на 2 март 2018 г. Към края на март 2018 г. и за двете оферти бяха обявени победители. При игралните зали спечели австрийски консорциум, а при развитието на „Национална лотария на Молдова” спечелиха българските New Games AD – National Lottery AD в партньорство с дубайската NGM SPC Limited. Официално конкурсът бе за „развитието на НЛМ и сектора на лотарии и залози за спортни състезания”

НАП поема пълен контрол над хазарта, реши парламентът

Националната агенция по приходите (НАП) поема пълния контрол над хазартния сектор, решиха депутатите с одобрените на второ четене проме...

Запитан за наказателното производство срещу него, Пламен Миланов отговори, че е бил оправдан на първа инстанция и е сигурен, че ще бъде „оправдан и на втората, и на третата инстанция”. По думите му, делото е било изфабрикувано от бившия му съдружник, който е и главният свидетел: „Той искаше да ми отнеме част от бизнеса!”.

Според него, след като от 18 години работи в Молдова, той се е доказал като ефективен топ мениджър. И това е станало причина да оглави български компании в Кишинев, в това число и в хазартния сектор.

„Длъжността беше ми предложена от собствениците на компанията (NGM Company), която спечели конкурса за партньорство с държавата в хазартния сектор”.

Хазартната експанзия на Божков и в Грузия

За Васил Божков това не е първата придобивка на държавна лотария в чужбина. На 4 август 2018 грузинското правителство му продаде 25% от акциите на своята държавна лотария. Останалите 75% се контролират от грузинския бизнесмен Каба Гурцкая, чиито телекомуникационни интереси включват и бизнес връзки с България. Според тръжното споразумение, двамата би трябвало да са платили поне 5 милиона щатски долара за да поемат управлението на лотарията от Министерството на финансите на Грузия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com