Бизнесът хареса бюджета на ДОО, синдикатите - не

2496
Бизнесът хареса бюджета на ДОО, синдикатите - не
Снимка: БГНЕС

Бизнесът подкрепя предложения бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година, предава БНР. Причината е запазването на размера на майчинството през втората година в размер на 780 лева и заради това, че работодателят вече ще плаща първите 2 дни от болничните, а не три както е в момента. Синдикатите обаче гласуват против с аргумента, че се задържат минималното и максималното дневно обезщетение за безработица. На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. В проектозакона са отразени параметрите на предвидените за следващата година социалноосигурителни политики в страната.

Майчинството - в същия размер

Мария Минчева, заместник-председател на БСК, коментира, че запазването на обезщетението за майчинство през втората година на детето на 780 и това, че то няма да се приравни на минималната заплата е стъпка в правилната посока от страна на държавата:

Още: Предложение: Работодателите да плащат само първите два дни от болничните

Трябва да се правят политики за насърчаване на връщане на майките на работа, а непрекъснатото финансиране на големи обезщетения и несъздаване на условия да отглеждат децата им ги откъсва от пазара на труда. И това за нас като политика е погрешно. Трябва да се работи в тая политика, да се стимулира пазара на труда".

Според Минчева предложеното нарастване на максималния осигурителен доход на 3750 лв. през следващата година обезсмисля труда на създадената работна група, която трябваше да предложи механизъм за неговото определяне.

"Малко се избързва се става предложение, защото се гледа един параметър на цялата система. Не се гледат съотношенията вътре в системата. Трудно е да се оцени защо е точно този размер, какъв ще е ефектът и как трябва да нараства във времето".

Бизнесът категорично подкрепя да се намали на 2 дни ангажимента за изплащане на болничните. С припомнянето, че 3-те дни е въведено като антикризисна мярка през 2008 година.

Още: Минималните осигуровки се повишават от август

18 лв. на ден за безработни

Неодобрение среща повишаването на минимална заплата на 933 лв. по формула, заложена в Кодекса на труда. На днешния надзорен съвет на НОИ от КНСБ гласуват против проекта на бюджет на общественото осигуряване заради запазването на минималното обезщетение за безработица на 18 лв. на ден и на максималното малко над 80 лв.

Ася Гонева коментира:

"Категорично трябва да бъде пипнато обезщетението за безработица и тогава на политическо равнище ще помислим и ще го подкрепим. По отношение на пенсиите смятам, че перспективата е добра 11 на сто и за следващата година.

Още: Социалните партньори не се разбраха за бюджетите на НЗОК и ДОО

От 1 юли догодина е предвидено още вдовишката добавка да се повиши с 3,5% и да е 30 на сто от пенсията на починалия съпруг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com