Благодатният огън вече е в България

9435
Благодатният огън вече е в България
Снимка: БГНЕС

Преди минути на Летище София кацна правителствения "Фалкон", на борда на който пристигна от Йерусалим Благодатният огън. Огънят донесе Ловчанският митрополит Гавриил, предаде БГНЕС.

Всяка година главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх, който се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото.

Огънят, наричан още Свещен или Небесен, се запалва свръхестествено всяка година в съсобствения на различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово". Храмът е построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Винаги на Велика Събота, на Божи гроб, от небето, в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Тайнството е неразгадано. Единствените, които могат да получат небесния огън, са православните, те го предават на другите християнски вероизповедания.

При слизането на Благодатния огън в параклиса е само патриархът на Йерусалим. Той запалва снопчета от свещи, които изнася на поклонниците. Този огън не излъчва топлина и не изгаря в първите минути след запалването и се нарича невеществен огън.

В това време светлините в храма са загасени, а присъстващите отправят молитви, каят се за греховете си и молят Господа да ги дари с Благодатния огън. Всички държат в ръце по няколко свещи, които палят една от друга след изнасянето на огъня.

Благодатният огън символизира Възкресение Христово, за което говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на Великден с молитвите на патриарха, духовенството и хиляди вярващи се нарича "чудо на слизане на Благодатния огън".

Благодатният огън слезе на Божи гроб

Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим, йерусалимският патриарх Теофил III изнесе от параклиса огъня, предаде БГНЕС. И до дн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com