Близки на жестоко убити протестират пред НС за спаведливост (СНИМКИ)

1649
Близки на жестоко убити протестират пред НС за спаведливост (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Близки на жертви на тежки престъпления протестират пред сградата на парламента, предава репортер на БГНЕС.

"Затворете вратата на насилието", "20 години чакаме справедлива присъда", "Децата не са играчки за педофили!", "Доживотен затвор без право на обжалване за убиеца на Криси!" – собственоръчно направени плакати с тези надписи издигнаха роднини и близки на жертви на убийци и изнасилвачи.

Протест с искане на доживотен затвор без замяна за рецидивисти под прозорците на НС

Близки на пострадали от тежки престъпления се събират на протест под прозорците на Народното събрание. Те настояват за справедливи прис...

Събралите се на протест граждани настояват за спешна промяна в закона относно съкратеното съдебно производство. Бабата на 7-годишното момиченце от село Сотиря, чието изнасилване и убийство потресе цялата страна, ще внесе в парламента 15 хиляди подписа с искане за законодателна промяна, за да не може убийци и изнасилвачи, направили самопризнания да получават възможност за намаляване на присъдите. Сега законът го позволява.

По-късно през деня депутатите от правната комисия ще разглеждат предложенията за промени в реда на съкратеното съдебно производство. БСП, "Обединените патриоти" и "Воля" предлагат отпадане на възможността за съкратено производство и намаляване на присъдата при убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди. Колегите им от ГЕРБ искат запазване на института, но при въвеждане на строги ограничения.

"Тук съм преди всичко като човек. Бабата на Криси ме покани да посетя дома й. Бях там. Това, което видях ме разтърси. Ще поискам разрешение от баба й и ако ми го даде, ще ви разкажа". Това каза председателят на НС на БСП след среща с протестиращи семейства на убитите деца в Сотиря. Тя се включи и в подписката за промени в НПК, която те инициират, съобщиха от БСП. "Призовавам да не се делим на управляващи и опозиция, защото мъката, която изпитва семейството на Криси от Сотиря и много други хора няма партиен цвят", каза ощe Корнелия Нинова.

Пострадали от тежки престъпления искат доживотен затвор без замяна

Доживотен затвор без право на замяна искат близки на жертви на тежки престъплени. Над 15 хиляди души се подписаха под искането за пром...

Снимки: БГНЕС

Тя коментира, че като народен представител е внесла законопроект, съгласно който при тежки телесни повреди, убийство и блудство не се прилага съкратено съдебно производство и споразумения, а само доживотна присъда без право на замяна. Нинова припомни, че така е било до 2009 г. в българското наказателно право и заяви, че социалистите искат това да се върне. "Познавайки хората, чиито семейства са пострадали от такива престъпления - знам, че те искат единствено справедливост и възмездие за такива ужасни престъпления", категорична бе Нинова.

"Разтревожена съм от това, което управляващите внесоха като законопроект и аргументите, с които го направиха. Казаха, че внасят друг закон, за да има алтернатива на БСП. За такива зверски престъпления друга алтернатива освен възмездие и справедливост не може да има", заяви още Корнелия Нинова. Тя припомни, че мнозинството предлага отново да има намаляване на присъдата и всеки случай да се преценява от съда. "Ние предлагаме – никакво намаляване на присъдата и доживотен затвор без право на замяна. Ще бъдем безкомпромисни, защото случаят с Криси от Сотиря не е единствен, а поредният", заключи Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com